Mauzoleum Treutlerów (nie istnieje)

Treutlergruft, Erbbegrabniss

Grobowiec Treutlerów ufundowany został w 1779 r. przez Rosinę Eleonorę Treutler na wałbrzyskim cmentarzu "Na Piasku" . Tam kaplica ze stylowymi żeliwnymi kutymi drzwiami stała do czasu likwidacji cmentarza. Nad wejściem znajdowała się inskrypcja "Diese Gruft baute die schwergeprüfte Frau und Mutter ihrer im Glück blühenden Familie" [Ten grobowiec wybudowała ciężko doświadczona kobieta/żona swej w szczęściu kwitnącej rodzinie]. Po ...
Grobowiec Treutlerów ufundowany został w 1779 r. przez Rosinę Eleonorę Treutler na wałbrzyskim cmentarzu "Na Piasku" . Tam kaplica ze stylowymi żeliwnymi kutymi drzwiami stała do czasu likwidacji cmentarza. Nad wejściem znajdowała się inskrypcja "Diese Gruft baute die schwergeprüfte Frau und Mutter ihrer im Glück blühenden Familie" [Ten grobowiec wybudowała ciężko doświadczona kobieta/żona swej w szczęściu kwitnącej rodzinie]. Po likwidacji wałbrzyskiego cmentarza w 1910 r. magistrat wałbrzyski postawił replikę grobowca w parku Treutlerów w Nowym Lesieńcu. Wg. "Durch die Waldenburgs Straßen" Maxa Kleinwächtera.

Krypta rodziny Treutler przeniesiona bez przybudówki po prawej ...
    Dla orientacji: droga przez las na południowym stoku góry Cmentarna ...