Kanał Młynówki (dawny)

Nieczynny obecnie kanał zachował się prawie w niezmienionej postaci. Jest nieco krótszy od kamienieckiej Młynówki (ma ok. 2,5 km długości), ale jest od tamtej znacznie szerszy i głębszy.
Układ terenowy podpowiada, że była to od początku Młynówka zasilana wodami rzeki Budzówka, przepływającej południkowo przez Kamieniec Ząbkowicki po zachodniej stronie Wzgórza Zamkowego i na tej wysokości wpływająca po 400 m do rzeki Nysa Kłodzka. Początek kanału znajduje się poniżej mostu nad Budzówką, na drodze ...
Układ terenowy podpowiada, że była to od początku Młynówka zasilana wodami rzeki Budzówka, przepływającej południkowo przez Kamieniec Ząbkowicki po zachodniej stronie Wzgórza Zamkowego i na tej wysokości wpływająca po 400 m do rzeki Nysa Kłodzka. Początek kanału znajduje się poniżej mostu nad Budzówką, na drodze łączącej Kamieniec Ząbkowicki z Byczeniem (obecna droga wojewódzka 382). Od solidnego kamiennego wlotu kanału na jazie, poprowadzono go początkowo równolegle do koryta Nysy Kłodzkiej, wzdłuż południowego zbocza Wzgórza Zamkowego. W najwęższym miejscu „przełomu śremskiego” (nazwa własna - Stan), koryto kanału biegnie kilkadziesiąt metrów od brzegu Nysy Kłodzkiej, z przewyższeniem ok. 6 m. Na wysokości dawnego (nieistniejącego od 1997r.) mostu kolejowego nad Nysą Kłodzką, na kanale zbudowano śluzę-zastawę o szerokości ok. 10 m, z drewnianymi zastawkami o grubości 10 cm. Od tego miejsca kanał biegnie w kierunku północno-wschodnim, równolegle do nasypu torowiska linii kolejowej Złoty Stok-Kamieniec Ząbkowicki. W dawnym Małym Byczeniu (Klein Baitzen) wody Młynówki napędzały turbiny młyna (rozbudowanego w 1898 roku), następnie po 400 m tuż za przystankiem kolejowym, była czerpnia wody dla usytuowanej tam Przepompowni wody technicznej (dla parowozów) kamienieckiego węzła kolejowego. Od tego miejsca koryto kanału poprowadzono w kierunku południowo-wschodnim, najkrótszą drogą do Nysy Kłodzkiej.
(Opracowanie: Stan)

Jaz na rzece Budzówka. Widoczne resztki zastawek na wlocie Kanału ...