Kolumna Maryjna

W północnej części głogówieckiego rynku stoi Kolumna Maryjna, wzniesiona w 1677 r. Rzeźbę prawdopodobnie ufundował Franciszek Euzebiusz Oppersdorff, syn Jana Jerzego III, który był fundatorem wielu zabytków sakralnych w Głogówku. Kolumna przedstawia Matkę Boską z Dzieciątkiem Jezus. Wykonana została przez nieznanego artystę, który swe dzieło wyrzeźbił w piaskowcu. Figura mierzy ok. 120 cm i waży 200 kg. Na jej cokole umieszczony jest łaciński napis, powierzający mieszkańców Głogówka opiece Matki ...
W północnej części głogówieckiego rynku stoi Kolumna Maryjna, wzniesiona w 1677 r. Rzeźbę prawdopodobnie ufundował Franciszek Euzebiusz Oppersdorff, syn Jana Jerzego III, który był fundatorem wielu zabytków sakralnych w Głogówku. Kolumna przedstawia Matkę Boską z Dzieciątkiem Jezus. Wykonana została przez nieznanego artystę, który swe dzieło wyrzeźbił w piaskowcu. Figura mierzy ok. 120 cm i waży 200 kg. Na jej cokole umieszczony jest łaciński napis, powierzający mieszkańców Głogówka opiece Matki Boskiej. W 1937 r. władze nazistowskie pod pretekstem renowacji przesyłają figurę do Wrocławia, gdzie została odnaleziona w 1968 r. Pomimo, że figura powróciła do Głogówka, władze miasta nie wydały zgody na ponowne wystawienie kolumny na rynek. Ustawiona została więc przy kościele oo. franciszkanów. Na swoje pierwotne miejsce odrestaurowana figura trafiła dopiero w 2003 r.

arkadoo z

Rynek w Głogówku.