Kolumna Najświętszej Marii Panny z Dzieciątkiem Jezus

Przy wyjeździe z Polanicy-Zdroju w kierunku Wambierzyc, w lesie, po lewej stronie drogi ustawiony jest postument z kamienną, polichromowaną rzeźbą Najświętszej Maryi Panny z Dzieciątkiem Jezus w typie wambierzyckim. Dzieciątko Jezus na prawej dłoni trzyma przytulonego do piersi gołąbka, a lewą ręką dotyka otwarty owoc granatu, trzymanego przez Maryję. Panna Maria ma pomalowane paznokcie u rąk oraz usta, na policzkach róż (!!!). Ubrana jest w czerwoną suknię i okrywający ją niebieski płaszcz. Dziecko ...
Przy wyjeździe z Polanicy-Zdroju w kierunku Wambierzyc, w lesie, po lewej stronie drogi ustawiony jest postument z kamienną, polichromowaną rzeźbą Najświętszej Maryi Panny z Dzieciątkiem Jezus w typie wambierzyckim. Dzieciątko Jezus na prawej dłoni trzyma przytulonego do piersi gołąbka, a lewą ręką dotyka otwarty owoc granatu, trzymanego przez Maryję. Panna Maria ma pomalowane paznokcie u rąk oraz usta, na policzkach róż (!!!). Ubrana jest w czerwoną suknię i okrywający ją niebieski płaszcz. Dziecko Jezus nagie. U stóp Marii dwie główki uskrzydlonych putt. Na tylnej ścianie postumentu napis fundacyjny w języku niemieckim: "zu ehren Jesu und Maria hat Johan Georgius Miller von Walisford die stati erbaut 1810", co można przetłumaczyć: "Na chwałę Jezusa i Marii Johan Georgius Miller z Wolan wybudował w 1810". Na frontowej ścianie postumentu ozdobny kartusz z motywu kwiatów, z monogramem imienia MARIA w środku. Poniżej inicjały JGM. Stan pomnika dobry. Miejsce zadbane.

Kapliczka słupkowa Najświętszej Maryi Panny z Dzieciątkiem Jezus
    Kapliczka słupowa znajdująca się przy drodze z Polanicy do Wambierzyc