Krzyż Męka Pańska I

Na tylnej ścianie postumentu możemy odczytać nazwisko fundatora lub wykonawcy i datę roczną powstania: A. Mihlan 1884.
Krzyż z przybitym Ciałem Chrystusa ustawiony na prostopadłościennym, uskokowo zmniejszającym się ku górze i przykrytym gzymsem postumencie. W przedniej ścianie postumentu wnęka, zwieńczona trzema półkolami, w której zamocowana była kamienna płyta z wyrytą modlitwą. Płyta ta leży rozbita u podstawy cokołu. Całość ogrodzona metalowym, zardzewiałym płotkiem uformowanym w kwadrat. Kamień, ...
Krzyż z przybitym Ciałem Chrystusa ustawiony na prostopadłościennym, uskokowo zmniejszającym się ku górze i przykrytym gzymsem postumencie. W przedniej ścianie postumentu wnęka, zwieńczona trzema półkolami, w której zamocowana była kamienna płyta z wyrytą modlitwą. Płyta ta leży rozbita u podstawy cokołu. Całość ogrodzona metalowym, zardzewiałym płotkiem uformowanym w kwadrat. Kamień, z którego wykonano krzyż mocno zerodowany, prawdopodobnie w wyniku pomalowania farbą olejną, co uniemożliwiło mu swobodne "oddychanie" i pozbywanie się wilgoci. Po bokach krzyża i z tyłu rosną krzaki, być może bzu. Niestety miejsce, jak i sam krzyż raczej zaniedbane, popadające w zniszczenie, choć pięknie położone na tle wysokiego wzniesienia, porośniętego lasem.

Krzyż Męki Pańskiej przed domem Żelazno nr 150
    W czasie silnych, porywistych wiatrów, w okresie wigilii 2013 ...