Budynek nr 1 (d. kwatermistrzostwo)

Кинобаза СГВ (Centrum dystrybucji filmów PGWAR) i magazyn żywnościowy, Centrum Handlowe Metalbud

lata 30. XX w.

Budynek kwatermistrzowski wzniesiony w latach 30. XX w. na terenie niemieckich koszar 51 Pułku Piechoty. W 1945 r. budynek przejęły wojska radzieckie i ulokowały w nim "Kinobazę", czyli centrum dystrybucji filmów (potem również wideokaset). Tutaj rozdzielano filmy do wszystkich kin PGWAR. W budynku funkcjonował również magazyn żywnościowy. W 1993 r. budynek został przejęty przez polską administrację.
Obecnie (2022) w budynku działają:
Centrum Handlowe Metalbud firma działającą od 1995 r. zajmująca ...
Centrum Handlowe Metalbud firma działającą od 1995 r. zajmująca się sprzedażą detaliczną oraz hurtową wszelkiego rodzaju artykułów z metali kolorowych a także rynien, blach, profili i instalacji odgromowych.
EGF Centrum Odszkodowań Sp. z o. o., niezalezni doradcy odszkodowań.
Źródło: