Tablica nr 5 z makietą miasta (Rynek)

Jeden z punktów na drodze Książęcej Trasy Turystycznej w Świdnicy mający formę postumentu z przestrzenną mapą Świdnicy.
"W tym miejscu na przełomie XIII i XIV w. powstały sukiennice, kramy i ratusz. W bloku śródrynkowym mieści się obecnie Muzeum Dawnego Kupiectwa i Teatr Miejski. Warto zwrócić uwagę na bogato zdobione fasady kamienic, cztery barokowe fontanny oraz kolumnę św. Trójcy z 1693 r. Panoramę miasta najlepiej podziwiać z tarasu wieży, którą świdniczanie odbudowali 45 lat po jej zawaleniu ...
"W tym miejscu na przełomie XIII i XIV w. powstały sukiennice, kramy i ratusz. W bloku śródrynkowym mieści się obecnie Muzeum Dawnego Kupiectwa i Teatr Miejski. Warto zwrócić uwagę na bogato zdobione fasady kamienic, cztery barokowe fontanny oraz kolumnę św. Trójcy z 1693 r. Panoramę miasta najlepiej podziwiać z tarasu wieży, którą świdniczanie odbudowali 45 lat po jej zawaleniu się w 1967 r."
Treść z tablicy

Książęca Trasa Turystyczna w Świdnicy, przystanek nr 5 z mapą ...