Kamienny drogowskaz

Krzyż pokutny - Rędziny (nie istnieje)

Krzyże Milenijne nad Przełęczą Rędzińską

Przełęcz Rędzińska (727 m n.p.m.)

Przełęcz Rędzińska – przełęcz na wysokości 727 m n.p.m., położona jest w środkowo-wschodniej części Rudaw Janowickich, na północny zachód od Wielkiej Kopy i około 5,8 km na południowy wschód od centrum Janowic Wielkich, w Rudawskim Parku Krajobrazowym. Mniej ważna przełęcz górska malowniczo położona pomiędzy głównym grzbietem Rudaw Janowickich a odchodzącym na południowy wschód grzbietem z kulminacją Wielkiej Kopy (871 m n.p.m.). Przełęcz stanowi wyraźne, rozległe, głęboko wcięte obniżenie, o stromych ...
Przełęcz Rędzińska – przełęcz na wysokości 727 m n.p.m., położona jest w środkowo-wschodniej części Rudaw Janowickich, na północny zachód od Wielkiej Kopy i około 5,8 km na południowy wschód od centrum Janowic Wielkich, w Rudawskim Parku Krajobrazowym. Mniej ważna przełęcz górska malowniczo położona pomiędzy głównym grzbietem Rudaw Janowickich a odchodzącym na południowy wschód grzbietem z kulminacją Wielkiej Kopy (871 m n.p.m.). Przełęcz stanowi wyraźne, rozległe, głęboko wcięte obniżenie, o stromych zboczach i nieco łagodniejszych podejściach, wcinające się, między wzniesienia Stróżnik (808 m n.p.m.) po południowo-wschodniej stronie i Dziczą Górą (881 m n.p.m.) po stronie północno-zachodniej. Obszar w otoczeniu przełęczy zajmują pola uprawne, nieużytki i łąki górskie. Dolną część południowego podejścia przełęczy oraz zachodnie skrzydło porastają niewielkie obszarowo lasy. Przełęcz stanowi punkt widokowy, z którego roztacza się panorama Rudaw Janowickich, Grzbietu Lasockiego i Gór Ołowianych. W sąsiedztwie przełęczy, po południowo-zachodniej stronie położony jest masyw Wielkiej Kopy. Zachodnim skrzydłem przełęczy trawersuje droga lokalna z Pisarzowic do Marciszowa.
Kilka lat temu pod przełęcz Rędzińską został przewieziony z Krzyżowej Hali krzyż pokutny z wyrytym toporem. Kamienny krzyż pokutny pod przełęczą stał do 1997 roku. Przełęcz nosi nazwę od miejscowości Rędziny, położonej po południowej stronie przełęczy. Przez przełęcz prowadzi szlak turystyczny żółty – prowadzący z Janowic Wielkich do Kamiennej Góry, przez Wielką Kopę (info: Wikipedia)

Przełęcz Rędzińska. Stoi tu krzyż milenijny, dwa domy (nr 86, ...
    Drogowskaz RGV na Przełęczy Rędzińskiej.