Biedaszyby

Notschacht

Biedaszyb (niem. Notschacht) – pospolite określenie na wykonany w sposób nieprofesjonalny, nielegalny szyb wydobywczy węgla, najczęściej kamiennego. Ma on zazwyczaj formę niezabezpieczonego tunelu wydrążonego w ziemi do pokładu węgla.
Biedaszyby najliczniej powstawały w Górnym Śląsku[1] w okresie kryzysu gospodarczego w latach 1929-1933, stanowiły nierzadko jedyne źródło utrzymania pracujących przy nich całych rodzin. Węgiel z biedaszybów był tańszy niż sprzedawany przez kopalnie, co stało się powodem ...
Biedaszyby najliczniej powstawały w Górnym Śląsku[1] w okresie kryzysu gospodarczego w latach 1929-1933, stanowiły nierzadko jedyne źródło utrzymania pracujących przy nich całych rodzin. Węgiel z biedaszybów był tańszy niż sprzedawany przez kopalnie, co stało się powodem niszczenia biedaszybów poprzez wysadzanie ich w powietrze i ścigania przez policję biedaszybikorzy.
Obecnie biedaszyby powstały w Wałbrzychu i na Śląsku. Korzyści wynikające z wydobywania węgla czerpią głównie bezrobotni, którzy sprzedają węgiel w niższej cenie. Z uwagi na nieprzestrzeganie przepisów BHP oraz pracy wykonywanej przez osoby niewykwalifikowane, jest to działalność bardzo niebezpieczna i powoduje liczne wypadki, w tym śmiertelne. Po likwidacji wałbrzyskiego przemysłu górniczego praca w biedaszybach jest często jedynym źródłem utrzymania wielu wałbrzyskich rodzin.

Wikipedia

Jeden z wielu biedaszybów.