Flesza Nowomłyńska

Nowy Młyn (nieistniejący)

Park Nowomłyński

Park Nowomłyński o pow. ok. 3,71ha jest oficjalnie parkiem miejskim-jednym z najmłodszych - ustanowiony został uchwałą RM Świdnica w 2007 r. Park ten to tereny zieleni miejskiej powstałe jeszcze w XIX w. na terenach pofortecznych, Fleszy Nowomłyńskiej i Hangardu Nowomłyńskiego, obecnie pomiędzy ulicami Śląską, Pionierów ZŚ, torami kolejowymi (łącznikiem między stacjami Świdnica-Miasto i Świdnica-Przedmieście) oraz potokiem Witoszówka. Park ten rozcina na dwie części al.Brzozowa, łącząca ul.Pionierów ...
Park Nowomłyński o pow. ok. 3,71ha jest oficjalnie parkiem miejskim-jednym z najmłodszych - ustanowiony został uchwałą RM Świdnica w 2007 r. Park ten to tereny zieleni miejskiej powstałe jeszcze w XIX w. na terenach pofortecznych, Fleszy Nowomłyńskiej i Hangardu Nowomłyńskiego, obecnie pomiędzy ulicami Śląską, Pionierów ZŚ, torami kolejowymi (łącznikiem między stacjami Świdnica-Miasto i Świdnica-Przedmieście) oraz potokiem Witoszówka. Park ten rozcina na dwie części al.Brzozowa, łącząca ul.Pionierów ZŚ z cmentarzem komunalnym-dawniej katolickim. /Kanonier.DSW/

Flesza Nowomłyńska z widokiem na katedrę św. Stanisława i św.Wacława.
    ul. Brzozowa, widok w stronę cmentarza. Po lewej stronie Flesza ...