Park Saperów / Park "Koszary-Parkowa"(dawniej)

Promenaden

Park Saperów (oficjalna nazwa od jesieni 2007r.) o pow. około 2,14ha, wcześniej Park "Koszary-Parkowa" o pow. ok. 1,48ha. plus dodatkowy zadrzewiony obszar od strony ul.Saperów. Park położony jest pomiędzy ulicami Parkową, Hetmańską i Saperów a ul.Podchorążych dzieli park na dwie części.
Park jest częścią dawnych promenad powstałych po niwelacji obiektów Twierdzy Świdnickiej - leży na płn. i wsch. obrzeżach Fortu I tzw. Szubienicznego (Galgen Fort) na terenie którego powstały pod koniec XIX w. ...
Park jest częścią dawnych promenad powstałych po niwelacji obiektów Twierdzy Świdnickiej - leży na płn. i wsch. obrzeżach Fortu I tzw. Szubienicznego (Galgen Fort) na terenie którego powstały pod koniec XIX w. koszary artylerii (obecnie zabudowania:
Gimnazjum nr 3, ZUS i inne).
W drzewostanie tego parku dominuje dąb szypułkowy ( obwód wielu pni przekracza 300cm ), oraz lipa drobnolistna z niewielką domieszką klonu pospolitego i robinii akacjowej. Podszyt złożony jest głównie z siewek lipy drobnolistnej , bzu czarnego, robinii akacjowej- w miejscach żyźniejszych występuje pokrzywa pospolita i podgarycznik pospolity. /Kanonier.DSW/

Fragment dawnej Promenady w Parku Saperów.
    Świdnica. Budynek gospodarczy na terenie dawnych koszar wojskowych ...