Nagrobek Franza i Auguste Rauer

Franz Rauer (1846-1925) prowadził "atelier fuer kuenstliche Zaehne" od 1871r. we Wrocławiu przy ul. Świdnickiej nr 46. Dziś zwie się to protetyką stomatologiczną. Wg książki adresowej z 1885 r. taki gabinet znajdował się w ówczesnej Alhambrze, którego właścicielem był wyżej wymieniony. W ostatniej dekadzie XIX w. wybudował sanatorium Germanenbad. Przez kolejne lata był właścicielem domu nr 1 przy ul. Miłej, pawilonu III obecnie sanatorium wojskowe przy ul. Orlej. Autorem pomnika jest lądecki rzeźbiarz ...
Franz Rauer (1846-1925) prowadził "atelier fuer kuenstliche Zaehne" od 1871r. we Wrocławiu przy ul. Świdnickiej nr 46. Dziś zwie się to protetyką stomatologiczną. Wg książki adresowej z 1885 r. taki gabinet znajdował się w ówczesnej Alhambrze, którego właścicielem był wyżej wymieniony. W ostatniej dekadzie XIX w. wybudował sanatorium Germanenbad. Przez kolejne lata był właścicielem domu nr 1 przy ul. Miłej, pawilonu III obecnie sanatorium wojskowe przy ul. Orlej. Autorem pomnika jest lądecki rzeźbiarz Paul , . Z. Waluś.

Pomnik Franza Rauera z czerwonego piaskowca, jednego z najbogatszych ...
    Nagrobek Franza Rauera z czerwonego piaskowca. Za drzewem widoczny ...