Duszpasterstwo parafii św. Anny (d. Stary Dwór)

Alte Schloss Romolkwitz

w l. 20. XIX w.

Dwór nr 34 tzw. „alten Schloß” – następnie dom zarządcy dóbr, późnoklasycystyczny, wzniesiony w l. 20. XIX w. Założony na planie prostokąta, podpiwniczony, dwutraktowy, II-kondygnacyjny, nakryty ceramicznym dachem naczółkowym z lukarnami powiekowymi. Na osi fasady poprzedzony schodami, II-kondygnacyjny wgłębny portyk, z kolumnami pseudotoskańskimi, dźwigającymi w I kondygnacji uproszczone belkowanie na którym balkon z metalową wtórną balustradą. Otwory okienne prostokątne, w przyziemiu ujęte wyrobionymi ...
Dwór nr 34 tzw. „alten Schloß” – następnie dom zarządcy dóbr, późnoklasycystyczny, wzniesiony w l. 20. XIX w. Założony na planie prostokąta, podpiwniczony, dwutraktowy, II-kondygnacyjny, nakryty ceramicznym dachem naczółkowym z lukarnami powiekowymi. Na osi fasady poprzedzony schodami, II-kondygnacyjny wgłębny portyk, z kolumnami pseudotoskańskimi, dźwigającymi w I kondygnacji uproszczone belkowanie na którym balkon z metalową wtórną balustradą. Otwory okienne prostokątne, w przyziemiu ujęte wyrobionymi w tynku obramieniami z gzymsami nadokiennymi; w II kondygnacji tynkowymi opaskami. We wnętrzu na osi hol, za którym duża sala; ponad nimi w II kondygnacji duże, pomieszczenie reprezentacyjne.
[za:] Studium wartości kulturowych gminy Kostomłoty, Online:

Klasycystyczny dwór z XIX/XX wieku. Zamieszkany, w nienajlepszym ...