Fabryka Domów nr 2 (dawna)

Nie istnieje

Thoreziak: Fabryka Domów nr 2 była budowana na potrzeby budowy osiedla Poniatów. Końcem lat 70. ub. wieku zapadła decyzja wybierania węgla pod Centrum Wałbrzycha gdzie zalegają w filarach ochronnych duże pokłady węgla. Przewidywano, że wybierając ten węgiel należy wyprowadzić ludność na nowe osiedle dlatego rozpoczęto zbrojenie terenu naprzeciwko FP "Książ". Tam miało być nowe osiedle Poniatów. Fabryka Domów była praktycznie gotowa na 80%. Lata 80. i zmiany ustrojowe doprowadziły do zatrzymania budowy. ...
Są też głosy, że to miała być montownia Opla (wspominała o tym ówczesna prasa) lub Peugeota.

Prawie ukończona pierwsza hala Fabryki Domów nr 2. Foto małogabarytowe.