Wnętrze kościoła

Kościół i cmentarz ewangelicki na Piaskowej Górze poświęcone zostały 22.1.1911 r. Przedtem ewangelicy z Piaskowej należeli częściowo do parafii w Szczawienku, a częściowo do Starego Zdroju, zmarłych grzebano także na tamtejszym cmentarzu.
W 1935 r., w czasach pastora Dinglingera świątynia została wyremontowana i wymalowana przez prof. Avenariusa, ten wystrój zachował się do czasów obecnych.
W 1963 r. konsekrowano tu katolicką parafię św. Józefa Robotnika, dawne budynki plebanii pozostały w rękach ...
W 1963 r. konsekrowano tu katolicką parafię św. Józefa Robotnika, dawne budynki plebanii pozostały w rękach prywatnych.
Jest kościołem jednonawowym. Zbudowany w stylu pseudoklasycystycznym. Nakryty dachem dwuspadowym z emporami we wnętrzu. Remontowany w latach 1971-1973r.
FM, Ragnar i Ropucha

Wnętrze kościoła ewangelickiego (dziś katolickiego) na Piaskowej ...