Organy

Ambona

Model kościoła ewangelickiego na Sobięcinie

Tablice upamiętniające poległych w I wojnie światowej

Chrzcielnica

Wnętrze kościoła

Zbudowany w latach 1785-1788, według projektu Carla Gottharda Langhansa, twórcy berlińskiej Bramy Brandenburskiej, na miejscu pierwszego domu modlitw z 1742 roku, o konstrukcji szkieletowej. Wnętrze utrzymane w białej tonacji ze złoceniami, posiada charakterystyczne empory wsparte na murowanych filarach. W empory wkomponowano organy zbudowane w latach 1912-1913, w świdnickiej firmie Schlag und Söhne.
Wieża kościoła zwieńczona była początkowo niewielką przysadzistą kopułą, a podczas remontu w latach ...
Wieża kościoła zwieńczona była początkowo niewielką przysadzistą kopułą, a podczas remontu w latach 1862-1864 została zastąpiona przez wyższe strzeliste zwieńczenie.
W 2000 roku podczas kolejnego remontu wieży kościoła, w metalowej kuli umieszczonej pod krzyżem wieńczącym jej szczyt, odkryto zapakowane w metalową puszkę bezcenne druki. Znaleziono monety datowane od roku 1785 do 1888, dokumenty, kilkustronicowe książeczki, rysunek przedstawiający frontową fasadę kościoła oraz inne druki.
Opis zaczerpnięto ze strony Centrum Informacji Turystycznej i Kulturalnej w Wałbrzychu

Wnętrze kościoła ewangelickiego w Wałbrzychu - widok w kierunku ...
    Wnętrze kościoła Ewangelicko-Augsburski św. Zbawiciela. Fot. Götz.
    Widok na ołtarz dawnego kościoła ewangelickiego. Zdjęcie sprzed ...
    komentarze: 1
    Ołtarzoambona kościoła ewangelickiego w Wałbrzychu. Por. z http://dolny-slask.org.pl/847292,foto.html ...
    Wnętrze kościoła ewangelickiego przy pl. Kościelnym.
    Wnętrze kościoła ewangelicko-augsburskiego św. Zbawiciela w Wałbrzychu. ...