Kamień Henryka XLIV

Kamień Henryka XXV

Kamień Henryka XLVI

Nekropolia rodziny Reuss

Zdewastowana nekropolia księżęcej rodziny Reuss, mieszkańców pobliskiego pałacu, znajduje się się na pagórku, na północ od posiadłości. Pochowani tam byli: Heinrich XXV, Heinrich XLIV i księżna, żona Heinricha XXV-tego, Gräfin Elisabeth (jej kamiena nagrobnego brak), pochowana jako ostatnia, zmarła 8.04.1930 r. Jak pisze A. Schiller w gazecie Bunzlauer Stadtblat nr. 143 z 21.06.1930 r. widział jej świeży nagrobek. Zmarłej w 1929 r. Prinzessin Marie Brygitte, córki powyższych, brak inf. o pochówku. ...
Zdewastowana nekropolia księżęcej rodziny Reuss, mieszkańców pobliskiego pałacu, znajduje się się na pagórku, na północ od posiadłości. Pochowani tam byli: Heinrich XXV, Heinrich XLIV i księżna, żona Heinricha XXV-tego, Gräfin Elisabeth (jej kamiena nagrobnego brak), pochowana jako ostatnia, zmarła 8.04.1930 r. Jak pisze A. Schiller w gazecie Bunzlauer Stadtblat nr. 143 z 21.06.1930 r. widział jej świeży nagrobek. Zmarłej w 1929 r. Prinzessin Marie Brygitte, córki powyższych, brak inf. o pochówku. [Tado]

Krzyż z czerwonego piaskowca.
    Krzyż na małym cmentarzyku rodzinnym, pochodzi z kamieniołomu ...