Budynek nr 132

Nieder Vorwerk

Istnieje częściowo

Duży folwark w północnej części wsi. Na głównym budynku mieszkalnym, nad wejściem, w górnej belce kamiennej ościeżnicy, umieszczone herby i data budowy 1619 r. Na folwark składają się ustawione w czworobok budynki, tworząc obszerne podwórze. Przy folwarku są zapuszczone, zarośnięte stawy rybne. Do folwarku, od zachodu dochodzi polna droga, łącząca go z dawną, bielawską owczarnią (Schäferhof) hrabiów Sandreczkich ...
Duży folwark w północnej części wsi. Na głównym budynku mieszkalnym, nad wejściem, w górnej belce kamiennej ościeżnicy, umieszczone herby i data budowy 1619 r. Na folwark składają się ustawione w czworobok budynki, tworząc obszerne podwórze. Przy folwarku są zapuszczone, zarośnięte stawy rybne. Do folwarku, od zachodu dochodzi polna droga, łącząca go z dawną, bielawską owczarnią (Schäferhof) hrabiów Sandreczkich . Pierwszym właścicielem folwarku była prawdopodobnie rodzina von Bock. /SyG/

Wjazd do folwarku od strony Bielawy. Po prawej stronie fundamenty ...
    Owiesno 132. Strona wschodnia folwarku, główny budynek mieszkalny ...