Mury miejskie (odcinek przy ul. Nowy Rynek)

Mury miejskie (odcinek przy ul. Magazynowej)

Mury miejskie (odcinek przy Bramie Krośnieńskiej)

Obronne mury miejskie

Stadtmauer

XIVw.
Istnieje częściowo

Mury obronne Sulechowa pochodzą z XIV wieku. Początkowo w skład murów miejskich wchodziły dwie wieże: Świebodzińska i Zielonogórska, w 1704 roku wybudowano bramę Krośnieńską, a następnie Królewską. Zachowała się jedynie Brama Krośnieńska, zwana przez mieszkańców Piastowską. Brama prezentuje styl barokowy, zamknięta jest gzymsem z gazonami i kulą zdobioną maszkaronami. Mury obronne zbudowane z kamienia polnego, nadbudowane cegłą powstały w XIV w., na przestrzeni lat były wielokrotnie przebudowywane. ...
Mury obronne Sulechowa pochodzą z XIV wieku. Początkowo w skład murów miejskich wchodziły dwie wieże: Świebodzińska i Zielonogórska, w 1704 roku wybudowano bramę Krośnieńską, a następnie Królewską. Zachowała się jedynie Brama Krośnieńska, zwana przez mieszkańców Piastowską. Brama prezentuje styl barokowy, zamknięta jest gzymsem z gazonami i kulą zdobioną maszkaronami. Mury obronne zbudowane z kamienia polnego, nadbudowane cegłą powstały w XIV w., na przestrzeni lat były wielokrotnie przebudowywane. Do dzisiejszych czasów zachowały się ich niewielkie fragmenty.
Cytat ze strony .

Obronne mury miejskie na innych fotografiach