Lapidarium przy Muzeum Bielawa

Pomnik wojenny Dieriga (Bielawa)

Kriegerdenkmal der Firma Christian Dierig

Pomnik wystawiony przez firmę Ch. Dierig poległych w I WŚ pracowników zakładów. Pomnik tworzyły trzy, ustawione pionowo, granitowe bryły ze śląskiego granitu. U podstawy wyryto dedykację: "Ku pamięci 154 poległych za Ojczyznę robotników i urzędników firma Christian Dierig". Na bloku środkowym wyryto inskrypcję: " Pamiętaj, oddaliśmy życie dla Ciebie". Wieńczył pomnik blok ze stylizowanym Krzyżem Żelaznym i datami "1914-1918". Z obu stron pomnika ustawiono cztery granitowe tablice z nazwiskami poległych ...
Pomnik wystawiony przez firmę Ch. Dierig poległych w I WŚ pracowników zakładów. Pomnik tworzyły trzy, ustawione pionowo, granitowe bryły ze śląskiego granitu. U podstawy wyryto dedykację: "Ku pamięci 154 poległych za Ojczyznę robotników i urzędników firma Christian Dierig". Na bloku środkowym wyryto inskrypcję: " Pamiętaj, oddaliśmy życie dla Ciebie". Wieńczył pomnik blok ze stylizowanym Krzyżem Żelaznym i datami "1914-1918". Z obu stron pomnika ustawiono cztery granitowe tablice z nazwiskami poległych pracowników firmy. Po raz pierwszy złożono pod pomnikiem wieniec w ewangelickie święto, tzw. niedzielę zmarłych (Totensonntag) 23 listopada 1924 r. Ze względu na sytuację polityczną (wybory do Landtag'u), oficjalne i uroczyste poświęcenie pomnika nastąpiło dopiero w dniu 1 marca 1925 r. przed południem. Po południu odbyła się takaż uroczystość, poświęcenia pomnika poległych w I WŚ bielawian, na dzisiejszym placu Wolności. Po II WŚ, główny element pomnika i tablice poległych wyburzono, a w wolne miejsca wstawono ławeczki, tworząc teren rekreacyjny. Podobnie stało się na placu Wolności. Dopiero w początkach 1972 r. teren po pomniku całkowicie zniwelowano, tworząc zwyczajny trawnik (a z pomnika na pl.Wolności zachowały się jedynie schody). W 2012 r. ustawiono na miejscu pomnika wojennego, odnaleziony na górze Maciek, pomnika Felsmann'a., a w tym roku (2013), wojenny pomnik poległych w I WŚ, bielawskich sportowców, tworząc miejscowe lapidarium .
Pomnik stał na placu przed budynkiem administracji zakładów przy dzisiejszej ul. Piastowskiej 19, między budynkami dzisiejszego muzeum (ul. Piastowska 19b i hotelu "Pałac Bielawa" (ul. Piastowska 23). /SyG/

Bielawa, pomnik wojenny poświęcony poległym pracownikom firmy ...
    Dawny pomnik w Bielawie {Poprzednio dodane przez: Chlipek° – 2004-08-07, ...