Wieża ciśnień

Huta szkła Vitrosilicon (dawna)

Glashütte / Hohlglashüttenwerke und Dampfschleiferei Ed. Urbainz; Huta Szkła "Łuknica"

Huta szkła w Łęknicy, założona przez Eduarda Urbainza (Glashütte Ed. Urbainz), powstała, w zależności od źródeł, w 1898 lub 1902 r. Po śmierci E.Urbainza w 1904 r. firmę przejął jego syn Oscar Urbainz. W hucie produkowane były specjalistyczne wyroby szklane: szkło dla laboratoriów chemicznych, farmaceutycznych i fotograficznych, elementy szklane dla elektrotechniki i in. W trakcie II w.ś. w hucie w Łęknicy produkowane było szkło apteczne i opakowaniowe.
Po II w.ś. zakład został uruchomiony w 1947 r., a od 1948 r. działał oficjalnie jako Huta Szkła "Łuknica", produkująca szkło opakowaniowe (słoje, butelki itp.). W 1988 r. huta zmieniła nazwę na "Vitrosilicon". Jej głównym wyrobem stało się szkło wodne sodowe (krzemiany sodu), wykorzystywane w produkcji materiałów impregnacyjnych, farb, środków czystości, kosmetyków. Huta szkła w Łęknicy zakończyła działalność w 2005 r.
[jawc]

Reklama huty szkła Ed. Urbainz w Łęknicy