Świetlica wiejska

Kloster

W czasach świetności kiedy w Kopicach zamieszkali Johanna i Hans Ulrich Schaffgotsch powstało wiele budynków użyteczności publicznej.
Johanna już od początku swojej działalności zajmowała się ludźmi ubogimi, schorowanymi, sierotami oraz bezdomnymi i dbała o ich godne traktowanie. Tak jak na Górnym Śląsku budowała dla nich przytułki, sierocińce i szpitale tak i tu w Kopicach postanowiła wznieść niewielki budynek, który stał się klasztorem św. Józefa.
Sprowadziła do niego siostry zakonne (szare) Elżbietanki aby zajęły się i tu chorymi ubogimi i sierotami. W późniejszym okresie budynek ten funkcjonował jako Stacja Opieki (Opactwo) św. Josepha (St.Joseph Stift) z domem dziecka. Przed II wojną światową mieściła tam się również przychodnia pielęgniarek św. Józefa. Oprócz kilkoro dzieci przebywających tam, w domu tym mieszkało troje rencistów: Langer Josepha, Mende Karl i Schicke Anna. Dziś budynek ten pełni funkcję świetlicy wiejskiej.
Autor: Wanda Cebulka -

Litografia z Kopic. Od góry, od lewej - zajazd Pod Złotym Gryfem, ...