Stacja kolejowa Kostów

Kostów to niewielka stacja pośrednia na 24. kilometrze linii nr 272, ostatnia na terenie województwa opolskiego. Na stacji są 3 tory główne, z których dwa znajdują się przy dwukrawędziowym peronie wyspowym, do którego dojście jest przez przejście w poziomie szyn. Na obu głowicach rozjazdowych znajdują się trapezowe przejścia rozjazdowe. Ruch pociągów prowadzony jest przez nastawnię "Ksw", która posiada urządzenia przekaźnikowe z sygnalizacją świetlną. Nastawnia obsługuje rogatki na przejeździe kolejowym. ...
Kostów to niewielka stacja pośrednia na 24. kilometrze linii nr 272, ostatnia na terenie województwa opolskiego. Na stacji są 3 tory główne, z których dwa znajdują się przy dwukrawędziowym peronie wyspowym, do którego dojście jest przez przejście w poziomie szyn. Na obu głowicach rozjazdowych znajdują się trapezowe przejścia rozjazdowe. Ruch pociągów prowadzony jest przez nastawnię "Ksw", która posiada urządzenia przekaźnikowe z sygnalizacją świetlną. Nastawnia obsługuje rogatki na przejeździe kolejowym. (moose za semaforek.kolej.org.pl)

Kostów. Winiarnia Maxa Fuchsa, szkoła katolicka,, stacja kolejowa ...
    Kostów - zajazd, kościół, dworzec, szkoła, pałac.