Folwark Lesica (dawny PGR Rędzin), ul. Wędkarzy, Wrocław
Danuta B.: W okolicy folwarku w Lesicy nie było ani jednego budynku z naczółkowym dachem. A taki dach widać w tle.
ul. 1 Maja, Kowary
chrzan233: W takim razie poddaję pod głosowanie.
Hurtownia artykułów metalowych W. Fantiniego, ul. Długa, Wrocław
Hellrid: Zdecydowanie lepsze :)
Gospodarstwo nr 82, ul. Wędkarzy, Wrocław
Danuta B.: Dżdżownice to raczej tu . Po rozbiórce tego domu mieszkalnego pojawiło się coś w rodzaju namiotu, nawet sądziłam, ze tam pieczarkarnia.
Krzyże pokutne - Wiry, Wiry
Tony: Temat już był, generalnie zgadzam się w 100% z komentarzem wyżej. Kamiennych krzyży jest bardzo dużo, a zaledwie część z nich była krzyżami "pokutnymi" (pojednania), dzisiaj nie ustalimy które taką funkcję pełniły. Zwyczajowo się przyjęło że wszystkie stare, ręcznie obrobione krzyże wrzucało się do jednego worka. Teraz mamy tego efekty. Akurat na zdjęciu widzimy krzyż szczytowy, pełniący prawdopodobnie ...
ul. Podwale Grodzkie, Gdańsk
Alistair: :))

mietok

Przebudowa placu Wolności (1945-46)

Z kart historii Wałbrzycha

Plac Magistracki przed II WŚ

"Z chwilą przejęcia władzy przez administrację polską plac przed Ratuszem, który nosił nazwę Rathausplatz otrzymał nazwę Placu Wolności. Przed wojną ozdobiony był kwietnikami i umieszczoną pośrodku fontanną. W czasie wojny oszpecono go olbrzymim basenem przeciwpożarowym a zbocza basenu tworzyły zwały gruzu i ziemi. Ze względu na centralne położenie placu i jego bezpośrednie sąsiedztwo z siedzibą Urzędu Pełnomocnika Rządu R.P. postanowiono basen zlikwidować i plac odpowiednio przebudować, by odzyskał wygląd reprezentacyjny godny swej nazwy.
Projekt przebudowy placu wykonał Naczelnik Wydziału Technicznego ob. Jan Duda. Pierwsze prace jakie rozpoczęto w miesiącu sierpniu 1945r. polegały na zniwelowaniu całej powierzchni skweru, rozebraniu ścian oporowych żelbetonowych i zasypaniu dołu. Ponieważ teren był pochyły zaistniała potrzeba wybudowania muru oporowego i schodów wejściowych. Po obydwóch stronach schodów ustawiono na cokołach cztery lwy. Pośrodku placu zbudowano basen z czterema wodotryskami w kształcie muszel i syreną. Usunięto stare dziko i bezładnie rosnące drzewa i krzewy a na ich miejsce zasadzono planowo młode drzewa i krzewy. Wodotrysk otoczono rabatami kwiatów i trawnikami. Chodniki wyłożono płytami betonowymi i rozplanowano wnęki przeznaczone na rozmieszczenie ławek na sezon letni. Przebudowa placu została ukończona w dniu 20 kwietnia 1946r."[1]

Plac Wolności (ob. Magistracki) po przebudowie

Pl. Obrońców Stalingradu (wcześniej Wolności, ob. Magistracki) w 1971 roku

Współczesny widok pl. Magistrackiego

Nadany w 1946 roku kształt placu zachował się do dnia dzisiejszego. Zniknęły tylko cztery lwy usytuowane po obu stronach schodów, nie wiem również co się stało z syreną i muszlami stanowiącymi wówczas część fontanny. Może uda się ustalić ich późniejsze losy.