Zdjęcia lotnicze, Strzelin
maras - Administrator: Podmiana na lepszy skan.
Mmaciek - Administrator: Ok
Dom nr 5, ul. Leśna, Ścinawka Średnia
maras - Administrator: Dobre!
Blok nr 5-11, ul. Hirszfelda Ludwika, Wałbrzych
maras - Administrator: Lepiej daj 1400 lub 1500 na dłuższym boku a krótszy jaki wyjdzie :) Jeszcze raz podmieniłem, bo wskoczył nie ten plik co potrzeba, ten ma 1500x918:)
Młyn, Brzezinka
Danuta B.: Zdjęcie z ojcowego negatywu, niezidentyfikowane. Dzięki mailowi z Getyngi, wskazującemu trop, podążyliśmy na miejsce. Drewniany młyn współcześnie nawet nieźle wygląda, choć okazały dom mieszkalny, murowany - widać go z prawa,w głębi - zupełnie się rozpadł.Na pierwszy rzut oka deski deskowanie ścian zdumiewa dziś dobrym stanem. Po dokładnych oględzinach zdjęć, widać, ze stare deskowanie zastąpione zostało ...
Młyn, Brzezinka
Danuta B.: Okazało się, ze wskazówka z Getyngi była, jak najbardziej trafna. Trudno było tam dojechać, w sumie wybraliśmy najgorszy wariant, część trasy pokonaliśmy perpedes, ale trafiliśmy.Zdjęcie już w obiekcie.

Przebudowa placu Wolności (1945-46)
Autor: Petroniusz (admin)°, Data dodania: 2013-06-16 12:33:24, Aktualizacja: 2013-07-05 11:40:42, Odsłon: 2080

Z kart historii Wałbrzycha

Plac Magistracki przed II WŚ

"Z chwilą przejęcia władzy przez administrację polską plac przed Ratuszem, który nosił nazwę Rathausplatz otrzymał nazwę Placu Wolności. Przed wojną ozdobiony był kwietnikami i umieszczoną pośrodku fontanną. W czasie wojny oszpecono go olbrzymim basenem przeciwpożarowym a zbocza basenu tworzyły zwały gruzu i ziemi. Ze względu na centralne położenie placu i jego bezpośrednie sąsiedztwo z siedzibą Urzędu Pełnomocnika Rządu R.P. postanowiono basen zlikwidować i plac odpowiednio przebudować, by odzyskał wygląd reprezentacyjny godny swej nazwy.
Projekt przebudowy placu wykonał Naczelnik Wydziału Technicznego ob. Jan Duda. Pierwsze prace jakie rozpoczęto w miesiącu sierpniu 1945r. polegały na zniwelowaniu całej powierzchni skweru, rozebraniu ścian oporowych żelbetonowych i zasypaniu dołu. Ponieważ teren był pochyły zaistniała potrzeba wybudowania muru oporowego i schodów wejściowych. Po obydwóch stronach schodów ustawiono na cokołach cztery lwy. Pośrodku placu zbudowano basen z czterema wodotryskami w kształcie muszel i syreną. Usunięto stare dziko i bezładnie rosnące drzewa i krzewy a na ich miejsce zasadzono planowo młode drzewa i krzewy. Wodotrysk otoczono rabatami kwiatów i trawnikami. Chodniki wyłożono płytami betonowymi i rozplanowano wnęki przeznaczone na rozmieszczenie ławek na sezon letni. Przebudowa placu została ukończona w dniu 20 kwietnia 1946r."[1]

Plac Wolności (ob. Magistracki) po przebudowie

Pl. Obrońców Stalingradu (wcześniej Wolności, ob. Magistracki) w 1971 roku

Współczesny widok pl. Magistrackiego

Nadany w 1946 roku kształt placu zachował się do dnia dzisiejszego. Zniknęły tylko cztery lwy usytuowane po obu stronach schodów, nie wiem również co się stało z syreną i muszlami stanowiącymi wówczas część fontanny. Może uda się ustalić ich późniejsze losy.