Zwiedzanie słodowni Strzegom z PSPD

Słodownia Strzegom

Wahrendorf Malzfabrik Striegau

Słodownia w Strzegomiu została założona i wyposażona w 1896 przez rodzinę Wahrendorf. W latach 20-tych zasłynęła z produkcji szerokiej palety wyjątkowej jakości słodów m.in. używanych do wyrobów piw: Pilzner, Wiener, Müncher. Od 2004 r. Słodownia Strzegom Sp. z o.o. jest częścią duńskiej spółki branży słodowniczej - Danish Malting Group A/S (grupa Carlsberg). W chwili prywatyzacji słodownia dysponowała silosami o pojemności 4 tys. ton, jednak dla jęczmienia browarnego wykorzystywano jedynie ok. ...
Słodownia w Strzegomiu została założona i wyposażona w 1896 przez rodzinę Wahrendorf. W latach 20-tych zasłynęła z produkcji szerokiej palety wyjątkowej jakości słodów m.in. używanych do wyrobów piw: Pilzner, Wiener, Müncher. Od 2004 r. Słodownia Strzegom Sp. z o.o. jest częścią duńskiej spółki branży słodowniczej - Danish Malting Group A/S (grupa Carlsberg). W chwili prywatyzacji słodownia dysponowała silosami o pojemności 4 tys. ton, jednak dla jęczmienia browarnego wykorzystywano jedynie ok. 2 tys. ton. Od 2013 r., po zakończeniu inwestycji budowy sześciu nowych zbiorników na zboże, baza magazynowa słodowni to 60 tys. ton - jedna z największych baz magazynowych zboża na Dolnym Śląsku. W 2016 r. zakład wraz ze słodownią w Sierpcu wszedł w skład fińskiej grupy słodowniczej Viking Malt Oy.

Słodownia w Strzegomiu.
    Słodownia w 1934 r. - rysunek z "Führer durch Striegau: Die schöne ...