Zakłady lotnicze (dawne)

Etrich Flieger-Werke Liebau, Warsztaty Szybowcowe w Lubawce, Tartak nr 2

W 1910 roku Ignaz "Igo" Etrich przeniósł (z finansowaniem rządowym) swój zakład lotniczy z austriackiego Wiener Neustadt do Lubawki. Założył także szkołę pilotów. Warsztaty w Lubawce pod koniec lat 1940-tych (ok. 1948 r.) rozpoczęły produkcji seryjną szybowców szkolnych IS-3 ABC, opracowanych w Instytucie Szybownictwa w Bielsku, pod oznaczeniem Lub-1 ABC bis. Zbudowano 50 egz. tej wersji. Następnie we wrześniu 1950 r. oblatano pierwszy z 30 szybowców ABC ter zbudowanych w Lubawce. Warsztaty zostały ...
W 1910 roku Ignaz "Igo" Etrich przeniósł (z finansowaniem rządowym) swój zakład lotniczy z austriackiego Wiener Neustadt do Lubawki. Założył także szkołę pilotów. Warsztaty w Lubawce pod koniec lat 1940-tych (ok. 1948 r.) rozpoczęły produkcji seryjną szybowców szkolnych IS-3 ABC, opracowanych w Instytucie Szybownictwa w Bielsku, pod oznaczeniem Lub-1 ABC bis. Zbudowano 50 egz. tej wersji. Następnie we wrześniu 1950 r. oblatano pierwszy z 30 szybowców ABC ter zbudowanych w Lubawce. Warsztaty zostały zlikwidowane w 1951 r. W ich miejscu powstał tartak (Tartak nr 2 w l. 70.) dla pobliskiej fabryki mebli (adres jak fabryki - ul. Torowa).

Zakłady lotnicze w Lubawce oraz ich produkt.
    Samolot Etrich II Taube z pilotem Friedrichem na lądowisku w Lubawce. ...