Karpnicki Potok w Strużnicy

Most (Karpnicki Potok / Bobrów)
M
Karpnicki Potok w Karpnikach

Karpnicki Potok

Fischbach

Górski potok, lewy dopływ Bobru o długości ok 12,2 km, należący do dorzecza Bobru i zlewiska Morza Bałtyckiego. Karpnicki Potok wypływa z Karpnickiego Źródła pod przełęczą dzielącą Bielec a Dziczą Górę. W Strużnicy na wysokości 460m.n.p.m. przyjmuje lewy dopływ strumyku z Harcerskiej Polany, którego źródła biorą się na wysokości 570 m.n.p.m. Opuszczając Strużnice Karpnicki Potok płynie na północ przyjmuje kilka strumyków. Na wysokości Karpnik potok skręca nagle w kierunku zachodnim i przepływa przez ...
Górski potok, lewy dopływ Bobru o długości ok 12,2 km, należący do dorzecza Bobru i zlewiska Morza Bałtyckiego. Karpnicki Potok wypływa z Karpnickiego Źródła pod przełęczą dzielącą Bielec a Dziczą Górę. W Strużnicy na wysokości 460m.n.p.m. przyjmuje lewy dopływ strumyku z Harcerskiej Polany, którego źródła biorą się na wysokości 570 m.n.p.m. Opuszczając Strużnice Karpnicki Potok płynie na północ przyjmuje kilka strumyków. Na wysokości Karpnik potok skręca nagle w kierunku zachodnim i przepływa przez Karpniki, gdzie poniżej wsi wydostaje się na rozległe obniżenie Kotliny Jeleniogórskiej, z przepięknie ulokowanymi w tym miejscu Karpnickimi Stawami, gdzie przyjmuje dwa największe lewe dopływy Gruszkówkę i Łupię. W dolnej części potok, po przekroczeniu Karpnickich Stawów spływa w kierunku północno-zachodnim do dość płaskiej doliny Jedlicy, gdzie wśród łąk płynie w kierunku Wojanowa do ujścia, gdzie na poziomie ok. 350 m n.p.m wpada do Bobru.