2013 - Remont stacji Szklarska Poręba Górna
Remont torowiska Szklarska Poręba Górna - Średnia
Remont torowiska Szklarska Poręba Dolna - Górzyniec
2013 - Remont stacji Piechowice

2012-2013 Remont linii nr 311 odc. Piechowice - Szklarska Poręba Grn.

W budowie

Po zapewnieniu dofinansowania inwestycji, w dniu 03.11.2012 PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. udzieliły polsko-hiszpańskiemu konsorcjum firm: Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych "POL-AQUA" S.A. i Vias y Construcciones S.A. zamówienia na modernizację linii kolejowej na odcinku Piechowice-Szklarska Poręba Górna obejmującego:
- kompleksową wymianę 12,3 km nawierzchni kolejowej wraz z odwodnieniem, robotami srk oraz innymi robotami towarzyszącymi na odcinku Piechowice- Szklarska Poręba Górna, a także ...
- kompleksową wymianę 12,3 km nawierzchni kolejowej wraz z odwodnieniem, robotami srk oraz innymi robotami towarzyszącymi na odcinku Piechowice- Szklarska Poręba Górna, a także na stacjach Piechowice w torze nr 1 i Szklarska Poręba Górna w torze nr 1 i 2,
- wymianę 6 rozjazdów,
- wymianę obiektów inżynieryjnych: przepustu w km 17,829; mostu kratownicowego w km 19,780, naprawę nawierzchni 6 przejazdów.
- dostosowanie peronów dla potrzeb osób niepełnosprawnych wraz z robotami towarzyszącymi na stacjach Piechowice- peron nr 1 i Szklarska Poręba Górna - peron nr 1 i 2
Całkowita wartość projektu 35.913.040 zł, wkład Unii Europejskiej 21.038.682,70 zł. Projekt jest współfinansowany przez UE ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach RPO WD na lata 2007-2013. Planowane zakończenie zadania - do końca października 2013 r. (moose - różne źródła)

Ściągnięte torowisko
    Szyna ściągnięta podczas remontu (około 16,5 km)