Rezerwat "Nowa Morawa"

Rezerwat leśny „Nowa Morawa” został utworzony w 1974 roku na powierzchni ponad 22 ha). Znajduje się w widłach dwóch potoków źródliskowych Morawki oraz na leżącym między nimi grzbiecie Solca (977 m). Chroniony jest tutaj fragment lasu dolnoreglowego, tzw. kwaśna buczyna górska, w skład którego wchodzą m.in. świerki, buki i jodły. Równie ciekawie prezentuje się poszycie leśne, w którym można znaleźć bez koralowy i wiciokrzew, a także runo leśne z trzcinnikiem leśnym, śledzienicą skrętolistną i gwiazdnicą ...
Rezerwat leśny „Nowa Morawa” został utworzony w 1974 roku na powierzchni ponad 22 ha). Znajduje się w widłach dwóch potoków źródliskowych Morawki oraz na leżącym między nimi grzbiecie Solca (977 m). Chroniony jest tutaj fragment lasu dolnoreglowego, tzw. kwaśna buczyna górska, w skład którego wchodzą m.in. świerki, buki i jodły. Równie ciekawie prezentuje się poszycie leśne, w którym można znaleźć bez koralowy i wiciokrzew, a także runo leśne z trzcinnikiem leśnym, śledzienicą skrętolistną i gwiazdnicą gajową. Za Wikipedią.

Rezerwat "Nowa Morawa" graniczy z potokiem Morawka.
    Potok Prawa Widełka przepływająca przez rezerwat. Zdjęcie wykonano ...