Żmij (887 m n.p.m.)

Ottenstein, Otterstein

Żmij (niem. Ottenstein, Otterstein) – wzniesienie (887 m n.p.m.) w południowo-zachodniej Polsce w Sudetach Środkowych w środkowej części Gór Sowich.

Wzniesienie położone jest w Parku Krajobrazowym Gór Sowich około 2,5 km na wschód od miejscowości Jugów.

Jest to kopulaste wzniesienie o stromych zboczach z niewyraźnie podkreślonym wierzchołkiem i charakterystycznym północnym zboczu grzbietowym, które łagodnie opada około 20 m poniżej szczytu, a następnie przechodzi w długie i dość strome południowe ...

Jest to kopulaste wzniesienie o stromych zboczach z niewyraźnie podkreślonym wierzchołkiem i charakterystycznym północnym zboczu grzbietowym, które łagodnie opada około 20 m poniżej szczytu, a następnie przechodzi w długie i dość strome południowe zbocze Kalenicy (964 m n.p.m.). Na południowo-zachodnim zboczu znajduje się polana, miejsce startowe paralotniarzy, a na południowym zboczu poniżej szczytu występuje grupa ciekawych skałek. Zbocza w całości porośnięte borem świerkowym regla dolnego.

Turystyka

Północnym zboczem wzniesienia prowadzą szlaki turystyczne:
* czerwony – fragment Głownego Szlaku Sudeckiego Wielkiej Sowy do Srebrnej Góry.
* żółty – z Nowej Rudy od Bielawy - fragment szlaku.
* Poniżej szczytu na południowym zboczu położony jest punkt widokowy z panoramą na: Dolinę Jugowskiego Potoku, Wzgórza Wyrębińskie, Wzgórza Włodzickie, Góry Suche, Góry Sowie.
źródło:

Wzniesienie Żmij było doskonałym punktem widokowym, często odwiedzanym przez turystów. Od 1919 roku miejscowa ludność urządzała tu różne festyny, a w 1938r. odbył sie w tym miejscu bal kostiumowy nawiązujący do średniowiecznych podań opisujących Żmij. Ze skałkami tymi związane były liczne legendy - jedna z nich wspomina żyjącego w XVIIIw. barona Michaela von Stillfrieda, który w znajdującym się na szczycie tej góry domku myśliwskim spędzał większą część roku. Zimą miał zaś prowadzić zaprzęg, w którym zamiast koni wykorzystywał oswojone jelenie.
źródło:

Widok na Waldhaus i inne widoki Gór Sowich.