Dzicza Góra (578 m n.p.m.)

Kirch Berg, Kościelna Góra

Dzicza Góra (niem. Kirch Berg, 578 m n.p.m.) - szczyt w południowo-zachodniej Polsce, w Sudetach Wschodnich, w Masywie Śnieżnika - Krowiarkach. Wzniesienie, położone w Sudetach Wschodnich, w północno-zachodnim ramieniu Masywu Śnieżnika, w zachodniej części Krowiarek. Na północnym zachodzie rozległe, bezimienne siodło, którym biegnie droga z Bystrzycy Kłodzkiej do Trzebieszowic, łączy je z masywem Żelaznych Gór. Na północnym wschodzie łączy się z grzbietem odchodzącym od Modlisza w głównym grzbiecie ...
Dzicza Góra (niem. Kirch Berg, 578 m n.p.m.) - szczyt w południowo-zachodniej Polsce, w Sudetach Wschodnich, w Masywie Śnieżnika - Krowiarkach. Wzniesienie, położone w Sudetach Wschodnich, w północno-zachodnim ramieniu Masywu Śnieżnika, w zachodniej części Krowiarek. Na północnym zachodzie rozległe, bezimienne siodło, którym biegnie droga z Bystrzycy Kłodzkiej do Trzebieszowic, łączy je z masywem Żelaznych Gór. Na północnym wschodzie łączy się z grzbietem odchodzącym od Modlisza w głównym grzbiecie Krowiarek. Na południe od Dziczej góry leży Nowy Waliszów. Szczyt oraz górne partie zboczy porośnięte są lasami bukowymi, mieszanymi oraz świerkowymi regla dolnego, niższe części zboczy zajmują pola uprawne oraz łąki.

Nowy Waliszów.
    Nowy Waliszów.