Most kolejowy (Bystrzyca Kłodzka - rz. Wilczka / LK 276)

Rzeka Wilczka w Wilkanowie

Wilczka (po 1945 r. również Wilczy Potok, dawniej niem. Wölfel) – potok w Polsce, w dorzeczu Odry, prawy dopływ Nysy Kłodzkiej wypływający z Masywu Śnieżnika. Administrowana jest przez Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej z siedzibą we Wrocławiu. Wilczka ma swój początek na Hali pod Śnieżnikiem na południowo-zachodnim stoku Śnieżnika, na wysokości ok. 1220 m n.p.m., bezpośrednio pod Schroniskiem "Na Śnieżniku". Początkowo płynie przez głęboką dolinę wyżłobioną w łupkach łyszczykowych. Przepływa przez ...
Wilczka (po 1945 r. również Wilczy Potok, dawniej niem. Wölfel) – potok w Polsce, w dorzeczu Odry, prawy dopływ Nysy Kłodzkiej wypływający z Masywu Śnieżnika. Administrowana jest przez Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej z siedzibą we Wrocławiu. Wilczka ma swój początek na Hali pod Śnieżnikiem na południowo-zachodnim stoku Śnieżnika, na wysokości ok. 1220 m n.p.m., bezpośrednio pod Schroniskiem "Na Śnieżniku". Początkowo płynie przez głęboką dolinę wyżłobioną w łupkach łyszczykowych. Przepływa przez dwie miejscowości: Międzygórze i Wilkanów. Poniżej Międzygórza wypływa na płaski teren Rowu Górnej Nysy na terenie Kotliny Kłodzkiej. Uchodzi do Nysy Kłodzkiej na południowych przedmieściach Bystrzycy Kłodzkiej, w okolicach przysiółka Niedźwiedna. W 1997r. spowodowała olbrzymie straty na terenie Wilkanowa. Długość 17,6 km.

Rzeka Wilczka w trakcie przebudowy koryta.
    Wilkanów rzeka Wilczka - fala powodziowa w 2011 roku