Korty tenisowe, ul. Katowicka, Opole
foxi: Dzisiaj rozpoczęto demontaż płotu wokół nieczynnych od dłuższego czasu kortów. Co będzie w tym miejscu ktoś wie ? Jakiś czas temu mówiono o budowie tu parkingu podobnie zlikwidowano kort przy Luboszyckiej - -
Zdjęcia niezidentyfikowane, Krapkowice
Hellrid: AB1929: Siegert Johann, Fleischermeister, Krappitz, Oppelner Straße 22. Pozostałe osoby z tym nazwiskiem były w tym samym budynku, jednak ciężko obecnie mi wskazać konkretną lokalizacje. Gdzieś na Opolskiej.
Dom nr 30, ul. Kozielska, Krapkowice
Hellrid: Na tej "wielopolówce" są pokazane obiekty: Kozielska 30 (po lewej), Kozielska 28 (po prawej), na dole skład to Kozielska 28a, obecnie dalej jest tam skład opału i innych towarów.
Gospoda zum weissen Lamm (dawna), ul. Prudnicka, Krapkowice
Hellrid: AB1929: Jakob Bittmann, Gasthausbesitzer, Krappitz, Coseler Straße 6. Okazuje się, że obiekt już jest, przenoszę.
Hotel zum Weissen Ross (dawny), ul. Plater Emilii, Głubczyce
kitapczy: Punktem odniesienia są plany miasta z roku 1910 i 1911: Kamienica mieszcząca hotel stała bliżej narożnika Rynku niż obecny nr 3 w zabudowie blokowej. Ujednoliciłam zapis na nr 5.
Krasnal Kanonier Antek, Wrocław
Wincenty Miros: To jest rakieta balistyczna :-)

chrzan233
chrzan233
mietok
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)
Iras (Legzol)

Ostatnio wyszukiwane hasła

skórcz, trzebieszowice, wałbrzych, luna park, kościół św. Henryka, Kuropatnik, luboszycka, kino kraków, Dębianka, różanka, zespół szkolno przedszkolny nr 16, sanger, zespół szkolno przedszkolny Wrocław nr 16, wrocław, gigant, gliwice, kino lwow, hotel europa Jelenia, zamość, trebnig, Lehmwasser, Lehmwasser M, Jaworów, klein tinz, szkola knurow, wrocław kosciol klemensa, Piszkowice, wiel, wrocław osobowice, wrocław różanka, Budynek_nr_27_d_szkola_szybowcowa_ul_Kreta_Jezow_Sudecki_, Kędzie, Hala stulecia przystanek, Kliniki politechnika, organy, pilchowice 13, lubań kościół, Wrocław legnicka, Wre, ul.Horbaczewskiego, Przystanek reja, Kamień pomorski, Lüben, kow, Kamień pomorski stacja, nieużywane to, odrzańska, oławska, komarno, Ogród Botaniczny przystanek, czuchow, I_Liceum_Ogolnoksztalcace_im_Stefana_Zeromskiego_ul_Kochanowskiego_Jana_Jelenia_Gora, Bastion sakwowy, slawentzitz, swierzawa, Izbicko, świeradów zdrój, karpacz, szczyglowice, Bema, grzybowo, Dubois, nowa ruda stara osada 22, noe, Dom Edyty stein, tam cieplice, fsc, tamy, kościół ewangelicki, Przyszówka, Łabędy, Pomorska, Mosty pomorskie, kościół św michała, cieplice szkoła, nowa sól w, bliszczyce, dwór czarne, Przystanek rynek, środkowa 7, Wał, zakładowa, wrocław szewska, szkoła radiotechniczna Jelenia, składowa, narodowe, Narodowe forum, Plac orląt lwowskich przystanek, zakłady chemiczne Jelenia Góra, Dworzec swiebodzki, Smolecka, wyspa Piasek, Piasek, Piask, Piasku, Kościół NMP na Piasku, Śrubowa, katowice, legnica, Mią

Mkną po szynach

Dziwnie się plączą wspomnienia. Te najodleglejsze. Migoczą w pamięci obrazy, a tak trudno nadać im konkretny kształt.

/ /
Polecam opowiadanie Zoni o tramwajach, wkrótce następne części :)
zonia | 2013-05-09 21:11:14
Ja sie chyba zastrzelę! z tuzin razy to sprawdzałam , a i tak "skurzana" torba mi umknęła. Dopiero teraz ją dostrzegłam.
Zmieniłem :))))
zonia | 2013-05-09 21:57:51
Dzięki Ci Panie!!!!!!
cezar56 | 2013-05-09 23:30:54
Pamiętam pętle 14-tki na Przodowników Pracy , dla zabawy przekładaliśmy oparcia w siedzeniach na drugą stronę . Był też automat do sprzedaży biletów , to już pod koniec lat 60 -tych , jak się w odpowiednim momencie złapało bilet i pociągnęło to było kilka za frajer. Jednym z przejechanych przez tramwaj na przystanku Przodowników - Mielecka był mój kolega z numeru Mielecka 30 . Sam też mogłem leżeć na torach - młodzieńcza brawura . Super wspomnienia - POZDRAWIAM
Dariusz_kr | 2013-05-11 16:04:32
Był to automat biletowy o nazwie KRAB. Sprzedawał bilety z taśmy, które po wydaniu trzeba było samodzielnie oderwać (stąd w momencie naciskania przycisku wydawania można było ciągnąc umiejętnie pobrać więcej biletów). Automat wydawał bilety normalne po 1 zł i ulgowe po 50 gr
Lekok | 2013-05-10 12:57:32
Te szyby chyba nie były jednak zaklejane folią - były naturalnie barwione na kobaltowy kolor.
wito | 2013-05-10 13:55:19
Ja mam przywidzenia łuszczącej się niebieskiej farby, mosiądz dzwonka, korby, uchwytów i "grzybek" dzwonka pod stopą motorniczego, wydający ostrzegawczy dżwięk.
zonia | 2013-05-11 16:12:21
tak, tak .. grzybek dzwonka , też mi się teraz przypomniało.
górski | 2013-05-19 01:59:30
W tych najstarszych wozach (chyba z końca lat 20.) szyba w odsuwanych drzwiach była z barwionego kobaltem szkła, w pięknym intensywnym kolorze. Wszystko przybierało kolor "fioletowy" oprócz włokna żarówki (gdy lampa sufitowa nie miała mlecznego klosza ), które żarzyło się na czerwono, podobnie czerwone światło na skrzyżowaniu Po bokach drzwi wejściowych na zewnątrz, pamiętam drewniane uchwyty (drążki fi około 4cm) okute z obu końców mosiężnymi zakończeniami mocowanymi śrubami do nadwozia tramwaju. Wytrzymałość miały "dużą", co w wieku chmurnym i durnym przetestowałem np. na połowie odległości od Pl. Powstańców Wlkp. do przystanku na ul.Engelsa. Test "7" wypadł pozytywnie skoro piszę te słowa i mógły być tematem szkolnego zadania z fizyki o treści np.: oblicz przyśpieszenie ciała o masie m gdy osiągnie szybkość V w czasie np. 1 sekundy. Szczegóły zdarzenia są nie istotne (nie będe gorszył młodzieży), ale finał był zaskakujący. Gdy wóz ze zgrzytem stojących kół i w kurzu piasku zatrzymał sie (komentarze pasażerów przedniego pomostu przemilczę), motorniczy puścił korbę od ręcznego (czuwaków te wozy nie posiadały a nastawnik wcześniej ustawił na "0"!!) usłyszałem tekst: wsiadać należy tylnym pomostem !!! Skoro tramwaj już stał, to grzecznie wysiadłem i udałem się na tylny pomost. Po latach to się fajnie opowiada, lecz dziwne że motorniczy nie potraktował mnie słowamy ogólnie uznanymi za ..... i na litery ... . Może dlatego to pamiętam ?
RomanKam | 2013-06-03 18:37:31
Oryginalne (poniemieckie) szyby były zabarwione na ciemno fioletowo. Nowe (wstawione) szyby malowane były farbą w podobnym kolorze, a farba ta po jakimś czasie złuszczała się "samodzielnie".
zonia | 2013-09-17 10:46:46
Wspominam tu o "winogronach".
Czaja Leszek | 2014-05-07 18:34:24
Ja pamiętam, że te poniemieckie tramwaje jeździły dosyć długo, chyba do końca lat 50-tych.Utkwił mi w pamięci szczególnie wagon z otwartymi pomostami. To był wagon doczepiany. Jazda nim,szczególnie w upalne dni to była sama frajda. Ja niestety też wskakiwałem do tramwaju (najczęściej do 17-ki) i kilka razy nie trafiłem w stopień , upadłem na szczęście obok a nie pod tramwaj. Człowiek młody, naprzód coś zrobi a dopiero potem pomyśli.Pamiętam jeszcze taki szczegół wyposażenia tramwaju - wajcha (nie wiem jak to się pisze) do przestawiania zwrotnicy. Na skrzyżowaniu przy skręcie motorniczy musiał wysiąść i przy użyciu owej wajchy zmieniał kierunek jazdy.