ul. Chopina Fryderyka , Jawor
marycha: Co dwie głowy to nie jedna.Polecam się na przyszłość jak by co;)
Zadzim
Wincenty Miros: Dzięki za odnalezienie miejscowości, a tym samym identyfikację zdjęcia.
Kamienica nr 102-104, ul. Traugutta Romualda, Wrocław
tadpole: Karl Schirdewan (nr 2 polityk w DDR) byl adopotowany przez Marte i Roberta, ktorzy dali mu swoje nazwisko. Dzialo to sie we Wroclawiu. Moze to rodzina panstwa S.
Park Wielokulturowy Stara Kopalnia - Centrum Nauki i Sztuki, ul. Wysockiego Piotra, Wałbrzych
Tony: Ujęcie z ciekawej strony. Na pierwszym planie baraki przy ul. Wysockiego?
Dwór, Dębowa Góra
dariuszfaranciszek: filmie „Wierna rzeka” z 1987
Prace przy przebudowie - grudzień 2021
Trapp: Trochę inaczej bym to ujął, ktoś bardzo schrzanił sprawę przy przygotowywaniu dokumentacji przetargowej - zwłaszcza tej dotyczącej mostów. A potem to już nie było (w sumie na szczęście) z tego jak wycofać. Mimo wszystko - moim zdaniem termin zakończenia w grudniu 2022 jest realny.

bungulator
T.Rex
bungulator
T.Rex
borek99
mietok - Administrator
borek99
krzych[k]
krzych[k]
krzych[k]
krzych[k]

Klucznik - nieistniejąca wieś
Autor: arkadoo - Administrator°, Data dodania: 2013-05-05 16:47:56, Aktualizacja: 2013-05-05 16:47:56, Odsłon: 4965

Klucznik - nieistniejąca wieś w okolicy Łambinowic

Klucznik - (niem. Kleuschnitz, Kleischniz, Kloischniz), nieistniejąca już wieś, położona na terenie obecnej gminy Łambinowice.

Klucznik po raz pierwszy wzmiankowany był w 1361 roku, lecz przypuszczalnie jest starszy. W 1447 roku wieś wymieniana jest jako miejscowość parafialna z drewnianym kościołem. Kościół runął w 1727 roku, a jedyną pozostałością po mim była dzwonnica ze starymi dzwonami. W 1783 roku wioska egzystująca w ramach dóbr hrabiego Pücklera liczyła 176 mieszkańców, 17 chłopskich i 17 innych gospodarstw dziedzicznych. W 1850 roku miał tu miejsce wielki pożar, który prawie wszystkie gospodarstwa obrócił w popiół. Dla upamiętnienia tego wydarzenia miesiąc czerwiec, aż do 1945 roku, był miesiącem uroczystych ślubów, które składali mieszkańcy wioski. Z czasów odbudowy wioski po pożarze wywodzi się pracująca do 1910 roku cegielnia Beiera.

Kilka lat później liczba mieszkańców wioski wzrosła do 550 osób. Około 1865 roku znaczna część terenów gminy została sprzedana państwu na rzecz powstałego tu poligonu wojskowego w Łambinowicach ( http://dolny-slask.org.pl/516429,Lambinowice,Oboz_Jencow_Wojennych_Poligon_wojskowy_dawny.html ), co niewątpliwie przyczyniło się do wzbogacenia mieszkańców Klucznika. Wybudowano kościoły obu wyznań, również szkołę katolicką; w 1895 roku wybrukowana została droga biegnąca przez wieś.

Klucznik został zajęty przez oddziały rosyjskie w marcu 1945 roku. Jesienią 1945 roku mieszkańcy zostali wzięci do obozu pracy w Łambinowicach; ponad 70 osób straciło tam życie. Pozostali wysiedleni zostali do Niemiec Zachodnich w czerwcu 1946 roku. Na początku lat pięćdziesiątych XX wieku teren wioski przyłączono do pobliskiego poligonu wojskowego. Ludność wysiedlono a zabudowania zburzono. Sama wioska w latach pięćdziesiątych stała się celem ostrzału polskiej artylerii ćwiczącej na poligonie, w wyniku czego zburzono doszczętnie obydwa klucznickie kościoły.

/ / /