pl. Rynek, Legnica
Kosa25: Trochę wcześniej niż 1940 r. Gdzieś około 1937-1938 przebudowano dawną kamienicę nr 21 , tutaj zaś widoczny stan przed przebudową.
Perony stacji Legnica (wewnątrz hali), Legnica
Kosa25: Słusznie, poprawione ( swoją drogą gdyby pozostać przy mało logicznym zapisie winno być 22 lata temu, nie dwanaście). Dzięki.
Basen tzw. pod balonem (dawny), ul. Łowiecka, Wrocław
tadpole: Basen nie byl tez bokiem to wejscia.
Parking i pomnik czołgu T-34, ul. Wołowska, Ścinawa
Tomen: Też mi się tak wydaje.
Tomen: Stoliki kawiarniane na peronie, niesamowite. Tylko czy spożywanie posiłku przy dymiącym parowozie jest opłacalne?
ul. Kopernika Mikołaja, Janowice Wielkie
fanpage_janowice_wielkie: To ul.Matejki 11

Zed – Administrator
W.Mazurkiewicz (Soravianus) [vmuzzy@gmail.com]

Klucznik - nieistniejąca wieś
Autor: arkadoo - Administrator°, Data dodania: 2013-05-05 16:47:56, Aktualizacja: 2013-05-05 16:47:56, Odsłon: 3260

Klucznik - nieistniejąca wieś w okolicy Łambinowic

Klucznik - (niem. Kleuschnitz, Kleischniz, Kloischniz), nieistniejąca już wieś, położona na terenie obecnej gminy Łambinowice.

Klucznik po raz pierwszy wzmiankowany był w 1361 roku, lecz przypuszczalnie jest starszy. W 1447 roku wieś wymieniana jest jako miejscowość parafialna z drewnianym kościołem. Kościół runął w 1727 roku, a jedyną pozostałością po mim była dzwonnica ze starymi dzwonami. W 1783 roku wioska egzystująca w ramach dóbr hrabiego Pücklera liczyła 176 mieszkańców, 17 chłopskich i 17 innych gospodarstw dziedzicznych. W 1850 roku miał tu miejsce wielki pożar, który prawie wszystkie gospodarstwa obrócił w popiół. Dla upamiętnienia tego wydarzenia miesiąc czerwiec, aż do 1945 roku, był miesiącem uroczystych ślubów, które składali mieszkańcy wioski. Z czasów odbudowy wioski po pożarze wywodzi się pracująca do 1910 roku cegielnia Beiera.

Kilka lat później liczba mieszkańców wioski wzrosła do 550 osób. Około 1865 roku znaczna część terenów gminy została sprzedana państwu na rzecz powstałego tu poligonu wojskowego w Łambinowicach ( http://dolny-slask.org.pl/516429,Lambinowice,Oboz_Jencow_Wojennych_Poligon_wojskowy_dawny.html ), co niewątpliwie przyczyniło się do wzbogacenia mieszkańców Klucznika. Wybudowano kościoły obu wyznań, również szkołę katolicką; w 1895 roku wybrukowana została droga biegnąca przez wieś.

Klucznik został zajęty przez oddziały rosyjskie w marcu 1945 roku. Jesienią 1945 roku mieszkańcy zostali wzięci do obozu pracy w Łambinowicach; ponad 70 osób straciło tam życie. Pozostali wysiedleni zostali do Niemiec Zachodnich w czerwcu 1946 roku. Na początku lat pięćdziesiątych XX wieku teren wioski przyłączono do pobliskiego poligonu wojskowego. Ludność wysiedlono a zabudowania zburzono. Sama wioska w latach pięćdziesiątych stała się celem ostrzału polskiej artylerii ćwiczącej na poligonie, w wyniku czego zburzono doszczętnie obydwa klucznickie kościoły.

/ / /