Lutol
Popski: To Lutol. Zdjęcie było w niezidentyfikowanych dla Lubska. Pozostaje zmienić opis dla powyższego i sąsiedniego.
2018-2019 Budowa przystanku kolejowego Jelenia Góra Zabobrze, Jelenia Góra
moose (administrator): I przed otwarciem już otagowany. U nas w Wb udało się spacyfikować w mieście sprejarzy a ewentualnie kibolskie gryzmoły są szybko zamalowywane.
ul. Piłsudskiego Józefa, marsz., Wrocław
wrotislau: Am Hauptbahnhof czyli Peronowa. Kamienica szeroka na 5 okien nie narożna wygląda na nr 4.
ul. Dworcowa, Wrocław
Kavikvs: Widok w kierunku dworca. Zapomniałem o zielsku na Franckelplatz.
Kamień fundacyjny, Podgórzyn
wito-Administrator: Thx :)

morgot
morgot
morgot
ragnar - Administrator
fanpage_janowice_wielkie

Klucznik - nieistniejąca wieś
Autor: arkadoo - Administrator°, Data dodania: 2013-05-05 16:47:56, Aktualizacja: 2013-05-05 16:47:56, Odsłon: 3578

Klucznik - nieistniejąca wieś w okolicy Łambinowic

Klucznik - (niem. Kleuschnitz, Kleischniz, Kloischniz), nieistniejąca już wieś, położona na terenie obecnej gminy Łambinowice.

Klucznik po raz pierwszy wzmiankowany był w 1361 roku, lecz przypuszczalnie jest starszy. W 1447 roku wieś wymieniana jest jako miejscowość parafialna z drewnianym kościołem. Kościół runął w 1727 roku, a jedyną pozostałością po mim była dzwonnica ze starymi dzwonami. W 1783 roku wioska egzystująca w ramach dóbr hrabiego Pücklera liczyła 176 mieszkańców, 17 chłopskich i 17 innych gospodarstw dziedzicznych. W 1850 roku miał tu miejsce wielki pożar, który prawie wszystkie gospodarstwa obrócił w popiół. Dla upamiętnienia tego wydarzenia miesiąc czerwiec, aż do 1945 roku, był miesiącem uroczystych ślubów, które składali mieszkańcy wioski. Z czasów odbudowy wioski po pożarze wywodzi się pracująca do 1910 roku cegielnia Beiera.

Kilka lat później liczba mieszkańców wioski wzrosła do 550 osób. Około 1865 roku znaczna część terenów gminy została sprzedana państwu na rzecz powstałego tu poligonu wojskowego w Łambinowicach ( http://dolny-slask.org.pl/516429,Lambinowice,Oboz_Jencow_Wojennych_Poligon_wojskowy_dawny.html ), co niewątpliwie przyczyniło się do wzbogacenia mieszkańców Klucznika. Wybudowano kościoły obu wyznań, również szkołę katolicką; w 1895 roku wybrukowana została droga biegnąca przez wieś.

Klucznik został zajęty przez oddziały rosyjskie w marcu 1945 roku. Jesienią 1945 roku mieszkańcy zostali wzięci do obozu pracy w Łambinowicach; ponad 70 osób straciło tam życie. Pozostali wysiedleni zostali do Niemiec Zachodnich w czerwcu 1946 roku. Na początku lat pięćdziesiątych XX wieku teren wioski przyłączono do pobliskiego poligonu wojskowego. Ludność wysiedlono a zabudowania zburzono. Sama wioska w latach pięćdziesiątych stała się celem ostrzału polskiej artylerii ćwiczącej na poligonie, w wyniku czego zburzono doszczętnie obydwa klucznickie kościoły.

/ / /