Dom nr 49

Dom Henryka Worcella (Tadeusza Kurtyki)

Zabudowania gospodarcze nr 49. Miejsce gdzie mieszkał po ostatniej wojnie Tadeusz Kurtyka znany jako Henryk Worcell. Zabudowania wraz 10 hektarowym areałem przejął od niemieckiej rodziny Weniger., Kurtyka mieszkał tu od lipca 1945 roku do marca 1950 r. W kwietniu tego roku wyjechał do Jasienicy Dolne j koło Nysy. W kwietniu 1951 r. wraca do pobliskich Trzebieszowic (sąsiednia ...
Zabudowania gospodarcze nr 49. Miejsce gdzie mieszkał po ostatniej wojnie Tadeusz Kurtyka znany jako Henryk Worcell. Zabudowania wraz 10 hektarowym areałem przejął od niemieckiej rodziny Weniger., Kurtyka mieszkał tu od lipca 1945 roku do marca 1950 r. W kwietniu tego roku wyjechał do Jasienicy Dolne j koło Nysy. W kwietniu 1951 r. wraca do pobliskich Trzebieszowic (sąsiednia wieś Skrzynki), tam pracuje jako świetlicowy. Wszystkie jego prace dostępne w Dziełach wybranych trzytomowe. wyd. 1979 r. Z. Waluś.

Dom Tadeusza Kurtyki (Worcella) w Skrzynce. Więcej w opisie obiektu.
    Zabudowania na posesji nr 49.