Dom letni Karola von Holtei’a (dawny)

Dom Karola von Holtei’a (dawny)

Holteihof

Nie istnieje

Holteihof to willa postawiona rzekomo na miejscu drewnianego domku Holteia, willa stała przy ulicy Skłodowskiej. Takie informacje są w przewodnikach niemieckich. Ale pojawia się też informacja w kilku źródłach, że domek Holteia stał w Sittenwald, była to mała lesniczówka drewniana w lesie i nawet po wojnie podobno jeszcze tam stała, miała napis ("Pozwólcie mi odpoczywać w spokoju" czy jakoś tak), nad wejściem który podobno Holtei tam umieścił. -tak mówią starsi mieszkańcy Obornik. Dlatego tak naprawdę ...
Holteihof to willa postawiona rzekomo na miejscu drewnianego domku Holteia, willa stała przy ulicy Skłodowskiej. Takie informacje są w przewodnikach niemieckich. Ale pojawia się też informacja w kilku źródłach, że domek Holteia stał w Sittenwald, była to mała lesniczówka drewniana w lesie i nawet po wojnie podobno jeszcze tam stała, miała napis ("Pozwólcie mi odpoczywać w spokoju" czy jakoś tak), nad wejściem który podobno Holtei tam umieścił. -tak mówią starsi mieszkańcy Obornik. Dlatego tak naprawdę nie wiadomo gdzie stał prawdziwy domek Holteia.
Opis: Kasia Żuk

Widok z Kirchberg, willa Holteia (budynek nie istnieje) przy obecnej ...
    Oborniki Śląskie. Ulica M. Skłodowskiej-Curie i dom Holteia po ...
    Dawny Holteihof Krankenschwestern w Obornikach Śląskich.
    Ogród w Holteihof Krankenschwestern w Obornikach Śląskich.
    Pamiątkowa pocztówka z Obornik Śl.
    Oborniki Śląskie, dom Karola Holtei’a.
    Po prawej stronie, przed zielonym budynkiem znajdował się Holteihof. ...
    Na miejscu widocznego tu ogrodu, przed wojną znajdował się okazały ...
    Oficyny nieistniejącego Holteihof, obecnie służące za mieszkanie. ...
    komentarze: 0
    W miejscu boiska znajdował się plac zabaw i ogród Holteihof http://dolny-slask.org.pl/4355910,foto.html ...