Kamienny Jaz
Alistair: Wymiana na wyraźniejszy skan.
Budynek nr 5 (nie istnieje), ul. Noworudzka, Wałbrzych
rajaser: Unikat.
Budynek nr 2, ul. Ogrodowa, Dzierżoniów
Mmaciek: Poprawione zdjęcia od razu pojawiają się na stronie. Możesz nie widzieć zmian, gdyż przeglądarka zapisuje w pamięci starszą wersję zdjęcia i mimo odświeżania strony, wciąż pokazuje pierwotny obraz. Aby temu zaradzić wystarczy odświeżyć stronę przy pomocy kombinacji ctrl+F5.
Szkoła Główna Handlowa, al. Niepodległości, Warszawa
Mmaciek: Zawsze gdy przejeżdżam obok lub oglądam zdjęcia tego gmachu, ta kopułka wzbudza we mnie śmiech. Przedziwna konstrukcja, która odbiera "dostojności" budynkowi uczelni wyższej, gdzie sama bryła jak najbardziej pasuje do funkcji.
Budynek nr 4 (dawny), ul. Sienkiewicza Henryka, Dzierżoniów
piotrek3210: Czy ktoś wie, kiedy i dlaczego wszystkie domy wzdłuż Kopernika od skrzyżowania z Sienkiewicza w kierunku Strumykowej zostały rozebrane? Czy to była kwestia poszerzenia ulicy?
Kamienica nr 30, ul. Kłopotowskiego Ignacego ks., Warszawa
Danuta B.: Tu dziś cuda - szklana winda itp.

rajaser
rajaser
tomimaki
KrzysztofKudowa
KrzysztofKudowa
Krzysztof Bach
Szyszka

Prawo średzkie
Autor: Babinicz°, Data dodania: 2013-03-28 13:51:31, Aktualizacja: 2013-03-28 14:20:13, Odsłon: 5811

Prawo średzkie

Prawo średzkie

Środa Śląska jako osada została założona we wczesnym średniowieczu – w połowie odległości między Wrocławiem a Legnicą, przy Drodze Królewskiej prowadzącej ze wschodu na zachód. Ponieważ jadący tą drogą kupcy nie mogli w ciągu jednego dnia przebyć odległości między tymi dwoma miastami, zatrzymywali się na nocleg w osadzie. Tu również odbywały się cotygodniowe targi w środę, stąd powstała zapewne nazwa miasta.

Na przełomie XII/XIII w. książę Henryk Brodaty nadaje Środzie prawa miejskie,  będące pierwszym polskim aktem ustawodawczym w tej dziedzinie. Prawo średzkie było zmodyfikowaną wersją prawa niemieckiego, stanowiącego zbiór przepisów, w oparciu o które dokonywano lokacji średniowiecznych miast. Należy przy tym pamiętać, że lokacja miasta na prawie niemieckim, przeważnie magdeburskim, nie była równoznaczna z kolonizacją niemiecką w Polsce, bowiem stosowano ją w wielu miejscowościach zamieszkanych wyłącznie przez Polaków.

Pierwsze lokacje miast miały miejsce na Dolnym Śląsku ok. 12000 r. Miasto organizował tzw. zasadźca, który zostawał z reguły wójtem, z czym wiązały się niemałe dochody, m.in. otrzymywał on 1/3 wpływów z opłat targowych i sądowych, a często też od kramów, jatek itp. W zależności od tego, kto był właścicielem ziemi, miasta były królewskie lub prywatne. Z biegiem czasu zaczęły walczyć o uniezależnienie się od tej zwierzchności i rozszerzenia uprawnień samorządu.

Lokalizacja miasta, jeżeli nie powstało w oparciu o już istniejącą osadę, polegała na zgromadzeniu osadników, na wytyczeniu rynku, głównych ulic wybiegających z jego narożników, a prowadzących do bram miejskich oraz dokonaniu podstawowego, szachownicowego podziału terenu z wytyczonymi działkami budowlanymi.

Lokacja Środy  na prawie dostosowanym do miejscowych warunków miała charakter eksperymentu. Widocznie sprawdził się on w praktyce, bo w 1214 r. prawo średzkie (ius sredensen) nadano pobliskim Kostomłotom i miejscowości Ujów, a następnie Sobótce. Równocześnie z daty tegoż dokumentu wynika, że Środa była lokowana wcześniej. Od tego też czasu, w ciągu trzech wieków, otrzymało je kilkaset osiedli i miast w Polsce i było stosowane na równi z magdeburskim i chełmińskim.

Środę założono na powierzchni ok. 16 ha, tworząc kwadrat o boku 400 m. Przesunięto punkt ciężkości osady w kierunku Drogi Królewskiej, przechodzącej obecnie środkiem miasta przez wydłużony rynek. Ograniczyły go od zachodu już wcześniejszy istniejący kościół parafialny z cmentarzem.  Z przeprowadzonych obliczeń wynika, że Środa posiadała ok. 200 działek budowlanych, a w związku z tym zamieszkiwało ją 800-100 osób. Początkowo nie założono obwarowań i wokół rozciągały się pola uprawne i winnice stanowiące chlubę miasta, tak że gałąź winnej latorośli znalazła się w jego herbie.

Najstarszym obiektem zabytkowym Środy jest oczywiście kościół parafialny – ten, który zmusił do zmiany układu urbanistycznego w czasie lokacji. Badania przeprowadzone po 1945 r. odsłoniły duże partie romańskich murów świątyni powstałej na przełomie XII/XIII w. Obecnie jest to trzynawowa gotycka budowla, z neogotycką elewacją zachodnią.

W 1964 r. w średniowiecznej części ratusza, przebudowanego w epoce renesansu a następnie w XIX w., założono muzeum z ekspozycją obrazującą historię miasta i prawa średzkiego.

Zdjęcie nr

Fragment - Przewodnika Dolny Śląsk panorama turystyczna wyd.K.A.W-RSW P.K.R.