Kościół Matki Bożej Bolesnej

Kościół, mieszczący się w centrum wsi na wzniesieniu, jest stosunkowo młody, gdyż wybudowany został w latach dwudziestych XX wieku. Do tego czasu ówcześni mieszkańcy wsi korzystali z kaplicy zamkowej w Ligocie Królewskiej, nieistniejącej już wsi, na której terenie znajduje się obecnie Jezioro Otmuchowskie. To właśnie budowa tego ogromnego zbiornika wodnego wzmocniona pobożnością mieszkańców spowodowała, iż w 1929 roku zakończono budowę obecnej świątyni. Należy tu zwrócić uwagę na wielkie zaangażowanie ...
Kościół, mieszczący się w centrum wsi na wzniesieniu, jest stosunkowo młody, gdyż wybudowany został w latach dwudziestych XX wieku. Do tego czasu ówcześni mieszkańcy wsi korzystali z kaplicy zamkowej w Ligocie Królewskiej, nieistniejącej już wsi, na której terenie znajduje się obecnie Jezioro Otmuchowskie. To właśnie budowa tego ogromnego zbiornika wodnego wzmocniona pobożnością mieszkańców spowodowała, iż w 1929 roku zakończono budowę obecnej świątyni. Należy tu zwrócić uwagę na wielkie zaangażowanie całej ówczesnej społeczności wiejskiej w budowę nowego kościoła. Szczególnie chętnie pomagała młodzież, która po powrocie ze szkoły do późnych godzin wieczornych znosiła cegły, kamienie, piasek, by jak najszybciej powstała nowa świątynia.
Z wcześniej wspomnianej kaplicy zamkowej przeniesiono barokowy ołtarz z piękną pietą, wzorowaną na słynnym dziele Michała Anioła. Do bocznego ołtarza wstawiono cenny, pochodzący z drugiej połowy XVII wieku, obraz Madonny z Dzieciątkiem namalowany w szkole Łukasza Cranacha Starszego. Niestety to cenne malowidło zostało skradzione w 1991 roku i wywiezione do Niemiec. Odnaleziony obraz został zwrócony i obecnie znajduje się w Muzeum Diecezjalnym w Opolu, zaś w Ligocie znajduje się jego kopia.

Kościół katolicki w Ligocie.
    Ligota Wielka. Widok ogólny, szkoła i kościół.