Pojazdy lotniskowe

Pojazdy kołowe dzielą się na trzy kategorie: 1) typowe pojazdy samochodowe różnej wielkości, które dzięki specjalistycznemu wyposażeniu pełnią nietypowe funkcje; 2) specjalistyczne pojazdy tworzone na bazie typowych konstrukcji oraz 3) pojazdy od podstaw stworzone na potrzeby lotnisk. Do pierwszej grupy zaliczamy typowe samochody pełniące funkcje operacyjne, ciągniki siodłowe stanowiące napęd dla zestawów roboczych, czy samochody specjalistyczne nieco tylko zmodyfikowane. Przykładem są tu poczciwe ...
Pojazdy kołowe dzielą się na trzy kategorie: 1) typowe pojazdy samochodowe różnej wielkości, które dzięki specjalistycznemu wyposażeniu pełnią nietypowe funkcje; 2) specjalistyczne pojazdy tworzone na bazie typowych konstrukcji oraz 3) pojazdy od podstaw stworzone na potrzeby lotnisk. Do pierwszej grupy zaliczamy typowe samochody pełniące funkcje operacyjne, ciągniki siodłowe stanowiące napęd dla zestawów roboczych, czy samochody specjalistyczne nieco tylko zmodyfikowane. Przykładem są tu poczciwe Ople Corsa w służbie FollowMe, pilotujące samoloty po płycie lotniska, holowniki samolotów, zestawy odśnieżające czy patrolowe. Druga grupa to konstrukcje unikatowe, które znajdują swoje zastosowanie tylko w działaniach lotniskowych, np : które za pomocą podnoszonej nożycowo kabiny załadunkowej, pomaga niepełnosprawnym wejść na pokład samolotu, ponadt samochody służące do odladzania samolotów poprzez polewanie ich glikolem ze zdalnie sterowanych wysięgników i dysz spryskujących do tej grupy zalicza się też unikalne autobusy płytowe. Ostatnia kategoria to pojazdy projektowane specjalnie dla potrzeb lotnisk: wypychacze, czyli nisko-profilowe traktory służące do wypychania samolotów ze stanowisk postojowych; ciągniki do holowania wózków bagażowych czy pojazdy Lotniskowej Straży Pożarnej, Muszę jeszcze zaznaczyć że na wszystkie te pojazdy należy posiadać odpowiednie prawo jazdy . janusz50938

Fragment płyty postojowej, Jeden z pojazdów gaśniczych Lotniskowej ...
    Typowe, przeznaczone dla potrzeb transportu podróżnych po płycie ...