Schronisko dla zwierząt Azyl

Filia Obozu w Gross Rosen, GS Świniarnia

Więźniowie pracowali prawdopodobnie w pobliskich zakładach włókienniczych w Dzierżoniowie. Obóz mieścił się około 50 metrów od przystanku kolejowego Dzierżoniów Dolny. Także więźniowie mogli być zabierani przez specjalny pociąg którym dojeżdżali więźniowie z Mościska do pracy w Bielawie. Po wojnie miściło się tu gospodarstwo GS w skład którego wchodziły również budynki gospodarcze i mieszkalne po przeciwnej stronie ul. Brzegowej też z nr 151 (do dzisiaj). Tam gdzie były piętrowe budynki dla uwięzionych, ...
Więźniowie pracowali prawdopodobnie w pobliskich zakładach włókienniczych w Dzierżoniowie. Obóz mieścił się około 50 metrów od przystanku kolejowego Dzierżoniów Dolny. Także więźniowie mogli być zabierani przez specjalny pociąg którym dojeżdżali więźniowie z Mościska do pracy w Bielawie. Po wojnie miściło się tu gospodarstwo GS w skład którego wchodziły również budynki gospodarcze i mieszkalne po przeciwnej stronie ul. Brzegowej też z nr 151 (do dzisiaj). Tam gdzie były piętrowe budynki dla uwięzionych, po wojnie chowano trzodę chlewną (do dzisiaj wśród mieszkańców używana jest nazwa, tuczarnia), Od około 1995 funkcjonuje tu schronisko dla zwierząt. Obecnie nazywa się Azyl. Krzysztof Bach°

Widok na baraki dawnego obozu. Zdjęcie wykonane z piętra dawnych ...

Schronisko dla zwierząt Azyl na innych fotografiach