Dokumenty

Przedsiębiorstwo PIT-RADWAR

DOLAM, Wrocławski Bumar Elektronika SA

Oddział Wrocław PIT-RADWAR S.A. (powstały z połączenia Oddziału Wrocławskiego PIT S.A. i Przedsiębiorstwa Produkcyjnego Podzespołów Elektronicznych DOLAM S.A.) jest jedynym polskim producentem kontaktronów (miniaturowych, mocy, przełącznych i wysokonapięciowych)

Przedsiębiorstwo DOLAM S.A. powstało w 1961 roku jako Zakład Doświadczalny Przemysłowego Instytutu Elektroniki. Pierwszymi wyrobami były lampy elektronowe: diody prostownicze, tyratrony, sondy do próżniomierzy. W kolejnych latach produkowane ...

Przedsiębiorstwo DOLAM S.A. powstało w 1961 roku jako Zakład Doświadczalny Przemysłowego Instytutu Elektroniki. Pierwszymi wyrobami były lampy elektronowe: diody prostownicze, tyratrony, sondy do próżniomierzy. W kolejnych latach produkowane były cyfrowe wskaźniki jarzeniowe, lampy mikrofalowe oraz kontaktrony standardowe.
W latach 70-tych uruchomiona została produkcja cienkowarstwowych układów hybrydowych (trwała do połowy lat 90-tych), kolejnych typów kontaktronów oraz wyświetlaczy ciekłokrystalicznych (LCD).
W roku 1977 zakład zmienił nazwę na Centrum Naukowo-Produkcyjne Podzespołów i Urządzeń Elektronicznych "UNITRA-DOLAM". W skład Centrum, oprócz DZE "DOLAM", wszedł Instytut Technologii Elektronowej Politechniki Wrocławskiej oraz Zakłady Aparatury Próżniowej w Bolesławcu.
Lata 80-te to uruchomienie produkcji telekomunikacyjnych przekaźników kontaktronowych, hallotronów (produkcja zaniechana) i lamp mikrofalowych z falą bieżącą.
W latach 90-tych uruchomiona została produkcja przekaźników wysokonapięciowych, przekaźników wysokiej częstotliwości, czujników kontaktronowych oraz rozszerzono asortyment przekaźników telekomunikacyjnych.
1 lutego 1999r. przedsiębiorstwo państwowe "UNITRA-DOLAM" zostało przekształcone w spółkę akcyjną o nazwie: Przedsiębiorstwo Produkcyjne Podzespołów Elektronicznych "UNITRA-DOLAM" S.A.
1 stycznia 2005 nastąpiła zmiana skróconej nazwy przedsiębiorstwa z "UNITRA-DOLAM" S.A. na "DOLAM" S.A.
21 grudnia 2009 "DOLAM" S.A. wszedł w skład Grupy Kapitałowej Bumar.
30 grudnia 2011 roku w wyniku połączenia spółek RADWAR S.A. i DOLAM S.A. powstała firma PIT-RADWAR S.A.

Jedna z hal produkcyjnych.
    Doświadczalne Zakłady Lamp Elektronowych "DOLAM" we Wrocławiu.