Budynek nr 33

Mehrfamilienhaus mit Geschäftsraum

Kamienica czynszowa z parterem przeznaczonym na działalność gospodarczą. Do 1945 r. budynek i sklep kolonialny na parterze należał do Emmy Schindler (podobno rodzina słynnego Oskara Schindler'a, ratującego w czasie II WŚ, żydowskich pracowników ze swojej fabryki w Krakowie). Po wojnie na parterze był sklep sportowy, komis, obuwniczy, zakład rehabilitacji. Teraz te pomieszczenia są niewykorzystywane - kryzys. Po wyburzeniu zabudowań posesji 32, przylegających do budynku od północy, w 1972 r. dział ...
Kamienica czynszowa z parterem przeznaczonym na działalność gospodarczą. Do 1945 r. budynek i sklep kolonialny na parterze należał do Emmy Schindler (podobno rodzina słynnego Oskara Schindler'a, ratującego w czasie II WŚ, żydowskich pracowników ze swojej fabryki w Krakowie). Po wojnie na parterze był sklep sportowy, komis, obuwniczy, zakład rehabilitacji. Teraz te pomieszczenia są niewykorzystywane - kryzys. Po wyburzeniu zabudowań posesji 32, przylegających do budynku od północy, w 1972 r. dział handlowy późniejszego "Bielbaw"-u, na ścianie szczytowej umieścił reklamę swoich wyrobów. Jej ślady są widoczne do dzisiaj.

Ul. Piastowska 32 i 33.