Budynek nr 3, ul. Kwiatowa, Magnice
Danuta B.: A po prawej to była normalna stodoła. Z czasem rozpoczęto roboty przy adaptacji budynku. Jak widzę został nieco rozbudowany. Bo to prosta bryła była.
Hotel Rzeszów (dawny), al. Piłsudskiego Józefa, Rzeszów
Piotrek-rz: Kopuła po lewej kościół Chrystusa Króla. 10 piętrowe budynki w tle - osiedle Sportowa.
Piotrek-rz: Widok na zachód. Po lewej wiadukt śląski.
Piotrek-rz: Widok na północ. Po prawej stronie tory prowadzą na wjazd na dworzec głowny. Jasny budynek na środku kadru ponad torami - zakłady drobiarskie.
Stadion CWKS Resovia Rzeszów, ul. Wyspiańskiego Stanisława, Rzeszów
Piotrek-rz: Nie ma szans żeby to były lata 1980-90. To na pewno jest wcześniej. Nie ma bydynków przy Wyspiańskiego 35 i 37 a one były juz 1975.
Kamienny Jaz
Alistair: Wymiana na wyraźniejszy skan.

jawc
jawc
rajaser
rajaser
tomimaki
KrzysztofKudowa
KrzysztofKudowa
Krzysztof Bach

Historia budynku przy ul. Kownackiego i d. Marksa
Autor: Maciej S.°, Data dodania: 2013-02-06 13:49:25, Aktualizacja: 2013-02-06 16:51:22, Odsłon: 2062

Szkoła Ewangelicka 1912-45, Szkoła Podstawowa nr 1 1949(od roku szkolnego 1949/50)-2000(do roku szkolnego 1999/2000), Publiczne Gimnazjum im. Polskich Laureatów Nagrody Nobla od 2000 r. - do chwili obecnej

Budynek Szkoły Ewangelickiej przy Holteipromenade został otwarty w 1912 roku. Po pierwszej WŚ został jeszcze rozbudowany o jedną część, gdzie w piwnicy została urządzona kuchnia do nauki gotowania. W części tej zainstalowano także ubikacje, gdyż wcześniej były tylko na podwórzu (tzw. "swawojki" - oczywiśćie w polskiej nomenklaturze potocznej ;-)

Pod koniec wojny budynek ten został zniszczony przez "Naszą bratnią armie" z tego co wiem to mniej więcej do połowy swojej bryly. Remontowano go jednak całkowicie od fundamentów. W tym czasie dobudowano do niego nową sale gimnastyczną. Ukończony budynek był w okolicach roku 1960.

Wojska radzieckie zajmowały w tym czasie do 1946r budynek obok (przedwojennej Szkoły Katolickiej z 1930r), który po jej opuszczeniu także wymagał remontu. Jednak już w grudniu 1946r nastąpiło jego poświęcenie oraz otwarcie tej placówki.

Od sezonu szkolnego 1949/50 kompleks budynków po reorganizacji administracyjnej szkolnictwa w Obornikach Śląskich otrzymał status Szkoły Podstawowej nr 1. Stan taki trwał równo pięćdziesiąt lat do roku szkolnego 1999/2000. Od tego czasu powstało na jej bazie Publiczne Gimnazjum im. Polskich Laureatów Nagrody Nobla w Obornikach Śląskich i taki stan trwa do chwili obecnej.

Autor: Maciej S. z Obornik Śl.

/ / / / 4 /