Piekarnia i cukiernia (dawna)

Oyasser Bäckerei. Friedrich Pielock

Nie istnieje

Piekarnia i cukiernia, której właścicielem był Friedrich Pielock mieściła się przy Burgstraβe 26 (ul. Grodzka), na rogu ulic Grodzkiej i Szpitalnej. Firma działała w Legnicy już w latach 70. XIX w. Wtedy jej właścicielem był piekarz i cukiernik Heinrich Pielock. Friedrich swoją działalność w tym fachu rozpoczął w ostatnich latach XIX w. prowadząc piekarnię przy Sophienstraβe 20, później pod nr, 36 (ul. Roosevelta). Po śmierci Heinricha, Friedrich przejął piekarnię przy ul. Grodzkiej. Działo się to ...
Piekarnia i cukiernia, której właścicielem był Friedrich Pielock mieściła się przy Burgstraβe 26 (ul. Grodzka), na rogu ulic Grodzkiej i Szpitalnej. Firma działała w Legnicy już w latach 70. XIX w. Wtedy jej właścicielem był piekarz i cukiernik Heinrich Pielock. Friedrich swoją działalność w tym fachu rozpoczął w ostatnich latach XIX w. prowadząc piekarnię przy Sophienstraβe 20, później pod nr, 36 (ul. Roosevelta). Po śmierci Heinricha, Friedrich przejął piekarnię przy ul. Grodzkiej. Działo się to jeszcze przed wybuchem pierwszej wojny światowej. Piekarnia Pielocka mieściła się tam do lat 20. XX w. W 1930 r. pod tym adresem znajduje się cukiernia Hellmuta Klingberga, a w 1939 r. cukiernia Maxa Welzela. Za:

Piekarnia Friedricha Pielocka.
    Podobno w Legnicy piekarnia Oyasser (gniewomierska) H.Pielocka