DP
Dopływy prawobrzeżne
W
Rzeka Wilczka w Wilkanowie

Rzeka Wilczka

Wölfel / Wilczy Potok

Wilczka (po 1945 r. również Wilczy Potok, dawniej niem. Wölfel) – potok w Polsce, w dorzeczu Odry, prawy dopływ Nysy Kłodzkiej wypływający z Masywu Śnieżnika. Administrowana jest przez Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej z siedzibą we Wrocławiu. Wilczka ma swój początek na Hali pod Śnieżnikiem na południowo-zachodnim stoku Śnieżnika, na wysokości ok. 1220 m n.p.m., bezpośrednio pod Schroniskiem "Na Śnieżniku". Początkowo płynie przez głęboką dolinę wyżłobioną w łupkach łyszczykowych. Przepływa przez ...
Wilczka (po 1945 r. również Wilczy Potok, dawniej niem. Wölfel) – potok w Polsce, w dorzeczu Odry, prawy dopływ Nysy Kłodzkiej wypływający z Masywu Śnieżnika. Administrowana jest przez Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej z siedzibą we Wrocławiu. Wilczka ma swój początek na Hali pod Śnieżnikiem na południowo-zachodnim stoku Śnieżnika, na wysokości ok. 1220 m n.p.m., bezpośrednio pod Schroniskiem "Na Śnieżniku". Początkowo płynie przez głęboką dolinę wyżłobioną w łupkach łyszczykowych. Przepływa przez dwie miejscowości: Międzygórze i Wilkanów. Poniżej Międzygórza wypływa na płaski teren Rowu Górnej Nysy na terenie Kotliny Kłodzkiej. Uchodzi do Nysy Kłodzkiej na południowych przedmieściach Bystrzycy Kłodzkiej, w okolicach przysiółka Niedźwiedna.

Rzeka Wilczka na pocztówce z początku XX wieku.
    Wilczka - na drodze ze Śnieżnika do Międzygórza.