Łużna (przysiółek)

Scharfenberg, Vostra Hora, Ostra Góra (błędnie)

XVIII w.
Istnieje częściowo

Łużna jest przysiółkiem Karłowa przy Machowskiej Drodze (Grenzweg), prowadzącej z Karłowa do granicy i dalej do Machovskej Lhoty. Łużna powstała w XVIII w. jako Scharfenberg (cz. Vostra Hora, w tłumaczeniu Ostra Góra), stanowiąc funkcjonalną całość z Nouzinem (dzisiejszą Ostrą Górą), powstałym w średniowieczu na peryferiach Państwa Homole, lokującym się na zboczach Ostrej Góry. O ile jednak położony w dole Nouzin należał do parafii w Pasterce, o tyle górna Łużna (10 domów w 1910 r.) była związana ...
Łużna jest przysiółkiem Karłowa przy Machowskiej Drodze (Grenzweg), prowadzącej z Karłowa do granicy i dalej do Machovskej Lhoty. Łużna powstała w XVIII w. jako Scharfenberg (cz. Vostra Hora, w tłumaczeniu Ostra Góra), stanowiąc funkcjonalną całość z Nouzinem (dzisiejszą Ostrą Górą), powstałym w średniowieczu na peryferiach Państwa Homole, lokującym się na zboczach Ostrej Góry. O ile jednak położony w dole Nouzin należał do parafii w Pasterce, o tyle górna Łużna (10 domów w 1910 r.) była związana z Karłowem i tak zostało do dnia dzisiejszego. W 1937 r. zmieniono słowiańsko brzmiącą nazwę Nouzina (Nausseney) rozciągając na całą wieś nazwę Scharfenberg. Po zakończeniu wojny, pomimo roszczeń Czechosłowacji obszar "czeskiego zakątka" znalazł się w granicach Polski. Nazwa powojenna przysiółka Łużna jest słowiańską nazwą Nouzina, którą z niewiadomych powodów przekręcono kiedyś z Luzniczi -> Lausnay -> Nauseney. Od 1946 r. wysiedlano kłodzkich Czechów, których traktowano na równi z Niemcami sudeckimi. Z 10 domów w maksymalnym okresie rozwoju przysiółka Łużna pozostały do dzisiaj 3 domy (Karłów nr 8, nr 23 i 24). Paradoksalną sytuacją jest to że przy dawnym Nouzinie została nazwa Ostra Góra, która powoduje dziś zamieszanie z nazewnictwem tego obszaru, zwłaszcza że sytuacji nie ułatwia wyludnienie Ostrej Góry. Więcej na temat Nouzina - Ostrej Góry w opisie dawnej wsi: (moose - różne źródła)

Widok z Błędnych Skał na Szczeliniec Wielki. Na pierwszym planie ...
    Przysiółek Karłowa Ostra Góra z widokiem na Szczeliniec.