Gminne Przedszkole Publiczne

Zespół szkolno-przedszkolny im. Mikołaja Kopernika

Szkoła Powszechna im. Mikołaja Kopernika w Wyganowie, Evangelische Schule

Dawna niemiecka szkoła ewangelicka, od 1946 r. polska "Szkoła Powszechna im. Mikołaja Kopernika w Wyganowie". Potem była szkołą podstawową (siedmio, ośmio i w końcu sześcioklasową - po kolejnych reformach oświatowych). Teraz od 2001 r. jest Zespołem Szkolno - Przedszkolnym w Ostroszowicach. Początkowo zajmowała dwa, odległe od siebie, dawne budynki szkół poniemieckich, potem zajmowała tylko obecny budynek. W dawnej szkole katolickiej była wiejska biblioteka i przedszkole. Po wybudowaniu między ...
Dawna niemiecka szkoła ewangelicka, od 1946 r. polska "Szkoła Powszechna im. Mikołaja Kopernika w Wyganowie". Potem była szkołą podstawową (siedmio, ośmio i w końcu sześcioklasową - po kolejnych reformach oświatowych). Teraz od 2001 r. jest Zespołem Szkolno - Przedszkolnym w Ostroszowicach. Początkowo zajmowała dwa, odległe od siebie, dawne budynki szkół poniemieckich, potem zajmowała tylko obecny budynek. W dawnej szkole katolickiej była wiejska biblioteka i przedszkole. Po wybudowaniu między dawną pocztą i szkołą nowego przedszkola, ta tzw. "mała szkoła" została wystawiona przez gminę na sprzedaż.

Ostroszowice na pocztówce z początku XX w.
    Ostroszowice w powiecie dzierżoniowskim na pocztówce wysłanej ...