Dąb Chwalibóg

Istnieje częściowo

Przy dawnym stawie przeciwpożarowym, od strony ulicy Ceglanej, rośnie jeden z wałbrzyskich pomników przyrody: liczący około 300 lat dąb szypułkowy Chwalibóg o obwodzie pnia 250 cm. Dąb swoją nazwę zawdzięcza pobliskiemu szybowi. Od pożaru drzewa, który miał miejsce przed rokiem 2000, jego stan z roku na rok się pogarsza, a szanse na jego przetrwanie są nikłe. W marcu 2011r. rzecznik prasowy wałbrzyskiego magistratu wyjaśniał: "W 2005r., podczas przeprowadzanej przez wojewodę inwentaryzacji, dąb uzyskał ...
Przy dawnym stawie przeciwpożarowym, od strony ulicy Ceglanej, rośnie jeden z wałbrzyskich pomników przyrody: liczący około 300 lat dąb szypułkowy Chwalibóg o obwodzie pnia 250 cm. Dąb swoją nazwę zawdzięcza pobliskiemu szybowi. Od pożaru drzewa, który miał miejsce przed rokiem 2000, jego stan z roku na rok się pogarsza, a szanse na jego przetrwanie są nikłe. W marcu 2011r. rzecznik prasowy wałbrzyskiego magistratu wyjaśniał: "W 2005r., podczas przeprowadzanej przez wojewodę inwentaryzacji, dąb uzyskał w 5-stopniowej skali 2. Obecnie ma bardzo niski stopień żywotności. Na wiosnę, podczas kolejnego przeglądu, zostanie oceniony jego obecny stan. Jednak, biorąc pod uwagę jego obecny wygląd, pewne jest, że niewiele można jeszcze zrobić. Dąb przetrwał wiele w swojej 300 letniej historii. Najprawdopodobniej nie przeżyje XXI wieku. Gmina będzie się nim opiekować do jego naturalnej śmierci."

Szyb Chwalibóg,po lewej dąb o tej samej nazwie.
    Dąb Chwalibóg. Foto Marek Piwowarski. Jak widać, dąb był wtedy ...
    komentarze: 0
    Dąb Chwalibóg, jego stan osiem lat później http://dolny-slask.org.pl/4124163,foto.html?idEntity=3596546
    Dąb "Chwalibóg" przy stawie przeciwpożarowym.
    Dąb Chwalibóg, kierunek Nowe Miasto.