Budynek nr 58

Restauracja "Stylowa", Gasthof Kaiser Friedrich III

Właścicielem restauracji i hotelu "Cesarz Fryderyk III", przynajmniej od początku XX w. była rodzina Kuntze. Prowadzili oni także jedną z trzech bielawskich gorzelni (na tyłach hotelu). W końcu 1944 r. w budynku utworzono szpital polowy "Wehrmacht"-u (Reservelazzaret). Przebywał w nim na leczeniu, ranny na froncie wschodnim, były bielawianin, ogrodnik Johannes Leuchtenberger (ul. Waryńskiego 15, budynek nie istnieje), wysiedlony po wojnie do Lingen (Ems). Był szefem ziomkostwa byłych mieszkańców ...
Właścicielem restauracji i hotelu "Cesarz Fryderyk III", przynajmniej od początku XX w. była rodzina Kuntze. Prowadzili oni także jedną z trzech bielawskich gorzelni (na tyłach hotelu). W końcu 1944 r. w budynku utworzono szpital polowy "Wehrmacht"-u (Reservelazzaret). Przebywał w nim na leczeniu, ranny na froncie wschodnim, były bielawianin, ogrodnik Johannes Leuchtenberger (ul. Waryńskiego 15, budynek nie istnieje), wysiedlony po wojnie do Lingen (Ems). Był szefem ziomkostwa byłych mieszkańców pow. dzierżoniowskiego, odznaczony niemieckim Krzyżem Zasługi, przyczynił się do utworzenia partnerstwa Bielawy z Lingen. Zmarł w 2008 r. Po wojnie hotel zlikwidowano, zamieniając pokoje w mieszkania komunalne. Restauracja z nową nazwą "Stylowa", funkcjonowała do 1997 r. Teraz jest tu centrum odnowy i rehabilitacji "Gaja". /SyG/

Fragment Bielawy
    Dom nr 58