Grób dr Aleksandra Ostrowicza i Klary Ostrowicz

Aleksander Ostrowicz (1839-1903)

Aleksander Ostrowicz (ur. 11 lipca 1839 w Gostyniu, zm. 1 lutego 1903 w Lądku-Zdroju) – lekarz, doktor medycyny i chirurgii pochodzenia polskiego, działacz turystyczny, autor pierwszego polskiego przewodnika po Lądku-Zdroju i o okolic. W 1878 roku objął posadę lekarza w zakładzie wodoleczniczym Thalheim, przy obecnej ul. Ignacego Jana Paderewskiego. W tym okresie wybudował sobie także własną willę przy obecnej ul. Tadeusza Kościuszki 27 ...
Aleksander Ostrowicz brał czynny udział w życiu miejskim Lądka-Zdroju. Z jego inicjatywy oraz dra Karla Wehse powstało Towarzystwa Upiększania Miasta. Zasiadał też w miejscowej radzie miejskiej. Był członkiem Towarzystwa do Wydawnictwa Dzieł Lekarskich Polskich w Krakowie.
Spory napływ Polaków do Lądka-Zdroju z Wielkopolski i Śląska, a także chęć przyciągania dalszych skłoniły go do napisania przewodnika zatytułowanego Landek w Hrabstwie Kłodzkim w Szląsku. Podręcznik informacyjny dla gości kąpielowych, Poznań, Nakładem autora 1881. Był to pierwszy przewodnik po Lądku, napisanym w języku polskim. Książeczka licząca 201 stron zawiera historię uzdrowiska, jego opis, informacje o właściwościach wód zdrojowych oraz propozycje wycieczek w okolice uzdrowiska, po Ziemi Kłodzkiej i do Javorníka . W 1992 r. staraniem Klubu Sudeckiego PTTK z Poznania i redakcji Kroniki Wielkopolski ukazał się reprint przewodnika. Aleksandra Ostrowicza. W 2010 r. tym razem staraniem Uzdrowiska Lądek - Długopole ukazał się reprint przewodnika, nakład 150 0szt. cena 15 zł. Na początku lat 70 XX w. ulica Stroma została nazwana imieniem Ostrowicza, podobnie część sanatoryjna DW" Rybniczanka,.. Ciekawy artykuł Ciężkowskiego o doktorze . Pochowany wraz z żoną na lądeckim cmentarzu parafialnym . W książce adresowej z 1866 r. str. 136 Ostrowicz figuruje jak asystent lekarza. Kiedy Ostrowicz był dyrygentem zakładu liczba gości w roku 1879 wynosiła 102 (na przestrzeni całego roku) a w 1880 r - 275. Czyli to był mini- zakład, albo bardzo elitarny. Wg mapy z 1877 r.doktor mieszkał w ówczesnym Marienburgu. Obecnie stoi tu zrujnowana "Kaskada".